Den arktiske whiskyens inntog

Siden 2014 har verdens to første whiskydestillerier nord for Polarsirkelen dukket opp. Hva er det med Nord-Norge og sprit på eikefat?

Nordlyset danser på himmelen over Myken. Novembermørket har for lengst inntatt øygruppa i Nordland og dens ni fastboende. Vintrene kan være tøffe her ute i havgapet, over tre mil fra fastlandet.

På Jutøya blinker lykta i Myken fyr. Lukta av havet og lydene fra opprørte bølger rår i det arktiske riket.

– Vi havnet her ved en tilfeldighet, under en seiltur for åtte år siden. Etter fem dager hadde vi falt pladask for området. Vi hadde allerede planlagt et sabbatsår i Italia, men la om planene og endte opp i Myken i stedet, forteller Roar Larsen.

Sommeren 2009 flyttet de oppover. Roar, kona og fire barn. Det var krisestemning i Myken på det tidspunktet. Den eneste familien med barn skulle flytte fra øya. Skolen stod i fare for å bli lagt ned. Butikken på øya gikk dårlig. Etter sabbatsåret var det også slutt for familien Larsen, som måtte vende sørover igjen til Trondheim på grunn av økonomien.

Men ønsket om å bo og leve i Myken var fremdeles sterkt.

Les også: Disse 11 stedene bør du reise til i vinter

Whiskyens disipler

– Da vi kom tilbake til Trondheim, satte jeg meg ned med ei liste. Der skrev jeg alle muligheter jeg så for meg at vi kunne drive med i Myken. Så strøk jeg de ut, én etter én, til jeg til slutt satt igjen med whiskydestilleri, forteller Larsen.

Store endringer har skjedd ved fiskeværet på Helgeland. Bare siden år 2000 er innbyggertallet redusert med over 75 prosent. I dag er det ingen av de fastboende som livnærer seg på det rike fisket rundt øyene. Larsen var likevel aldri i tvil. Myken var stedet for verdens nordligste whiskydestilleri.

Når vintermørket omfavner Myken, kommer det spektakulære nordlyset frem og blander seg med lukta av sjø.

Når vintermørket omfavner Myken, kommer det spektakulære nordlyset frem og blander seg med lukta av sjø.

Sammen med ti andre, skrapte ekteparet sammen penger og fikk til slutt nok til å starte opp destilleriet. De 12 samarbeidspartnerne hadde klart det. Arbeidet med å produsere verdens første arktiske whisky kunne starte.

– Vi pleier å si at det er kjærligheten til god whisky og det lille samfunnet Myken som driver oss og holder liv i drømmene, forklarer Larsen.

Kunnskapsnivået innen produksjonen av whisky viste seg imidlertid å være lavt hos samtlige av de 12. Ei uke på et svensk destilleri ble redningen. Etter hvert begynte også det lille anlegget på Helgelandskysten å ta form. Utstyr ble hentet fra Spania. Maltet korn ble transportert fra Tyskland. Brikkene falt på plass.

Sa opp jobben

Flere titalls tretønner ligger på rekke og rad. Myken destilleri, som ved oppstarten i 2014 ble verdens første whiskydestilleri nord for Polarsirkelen, er for lengst blitt et kjent navn også utenfor øygruppa i nord. Det til tross for at første levering til markedet fremdeles ligger ett år fram i tid.

En planlagt årsproduksjon på sikt på omkring 30.000 liter, ville gitt over 3300 liter per innbygger i Myken. Men planene er større enn lokal forsyning. Mye større.

Edle dråper finner veien ut av destilleritankene i Myken.

Edle dråper finner veien ut av destilleritankene i Myken.

– I løpet av 2018 håper vi å komme på markedet med verdens første arktiske single malt. Nå ser vi at det er liv laga, så jeg har sagt opp jobben min i oljebransjen og kommer til å bruke tida på selskapet, sier Larsen ivrig.

Allerede ser de 12 at salgspotensialet i Norge vil bli for lite, selv for lille Myken. De må ut på verdensmarkedet for å kunne drive destilleriet på fulltid. Det bekymrer likevel ikke Larsen.

Trykk her for å følge Divergent på Instagram!

– Vi kommer aldri til å være en billig whisky på grunn av produksjonskostnadene, og da må kvaliteten stå i stil. Dette blir whisky for nerdene. Kapasiteten vår gjør at vi ikke kan levere så store kvantum som mange av de skotske destilleriene. Vi kommer til å satse på single malt og i første omgang urøykt. Men det kommer også flere varianter med røykt whisky etter hvert, forteller han.

1095 dagers ventetid

Tålmodighet. Skal man lage whisky, må man ha tålmodighet. Tre år på fat tar det, før man i det hele tatt kan merke et produkt med navnet. Lykta ved Myken fyr blinker igjen, som om den teller sekunder til tappingen kan starte.

Eikefatene fylles hos Myken destilleri. I november neste år lanseres verdens første arktiske whisky på markedet.

Eikefatene fylles hos Myken destilleri. Neste år lanseres verdens første arktiske whisky på markedet.

– Yngstemann i teamet er rundt 40 år. Skal vi smake på vår egen 25 år gamle whisky, så er vi pensjonerte før den tid. Men vi er ikke særlig bekymret av den grunn. Det eneste er at det går mye tid før inntektene kommer. Det løser vi med salg av små tønner på 40 liter til omkring 25.000 kroner, som lagres hos oss til de er klare til bruk eller så lenge eieren måtte ønske, sier Larsen.

Og mens de venter på det som ifølge produsenten vil bli en lett, elegant og fruktig whisky, produsert i en maritim atmosfære mettet med salt fra havet, vokser optimismen på ny i Myken. Øysamfunnet som var i ferd med å dø, har våknet til liv igjen.

– Turismen har økt, omsetningen på den lokale butikken har økt og interessen for Myken er på et nytt nivå. Ingenting kunne vært bedre, sier Larsen.

 

Skotten, legen, dykkeren og frisøren

AuroraSpirit ligger idyllisk plassert i Lyngen, omringet av fjell og fjord.

69 grader nord, knappe to timers kjøretur fra Tromsø. Postnummer 9060, Lyngseidet. Mens to spekkhoggere bryter overflata på Lyngenfjorden utenfor destilleriet, er spritproduksjonen i gang for fullt hos AuroraSpirit. Omringet av Lyngsalpene ligger verdens nordligste whiskydestilleri.

– Vi var helt bevisste på naturen, da vi bestemte oss for å legge produksjonen hit. Det var rent strategisk å legge det så perifert. Vi vurderte om vi skulle prøve i Tromsø, men erfaringene fra reiselivsbransjen gjorde at vi endte opp med å legge det ved Lyngfjorden, sier Hans-Olav Holtermann Eriksen.

LIKER DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!

Egentlig likte han ikke whisky, legen fra Bardufoss. Til nød ble det konsumert, men da blandet med cola. En 15 år gammel Dalmore ble i 2009 vendepunktet. En åpenbaring, som han selv beskriver sitt første møte med de edle dråpene. Siden den gang var det ingen vei tilbake. Dagen etter dro han på polet og kjøpte fem flasker. Han luktet, smakte, lot aromaene fylle stua.

– Det tok helt av. I løpet av det første halvåret hadde jeg kjøpt over 100 flasker. Kombinert med mye jobb og stress, endte det til slutt med magesår, forteller Eriksen.

Hans-Olav Holtermann Eriksen (t.v.) og Tor Petter Christensen er to av dem som i dag driver verdens nordligste whiskydestilleri.

Hans-Olav Holtermann Eriksen (t.v.) og Tor Petter Christensen driver verdens nordligste whiskydestilleri.

Sju år senere er magesåret historie, mens lidenskapen for whisky er større enn noen gang. I midten av november fylles de første eikefatene i lokalet, like ved Årøybukt fort. Prislappen på 15 millioner kroner stoppet ikke dykkeren Tor Petter Christensen, skotske Colin Houston og frisør Anne-Lise Hausner fra å realisere drømmen om eget destilleri sammen med legen. I tillegg fikk de med seg næringslivsnestoren Viktor Sørensen i oppstarten.

– De første flaskene vil være klare for markedet om tre år, altså i november 2019. Julaften kommer tidlig det året, sier Eriksen og ler.

Stein for stein

Med en kapasitet på inntil 1.000.000 liter i året, ruster de seg for storproduksjon i Lyngen. Målet er å innen 2021 komme opp i en årlig produksjon på 50.000 liter. Men i likhet med i Myken, sikter produsenten langt høyere.

dsc00309

Destilleriets kapasitet er rustet for storproduksjon.

– Nordlendinger har kanskje vært dårlige på å tenke langsiktig. Den tabben har ikke vi tenkt å gjøre. Vi jobber med mål om å ta det kinesiske markedet og verden. Men vi snakker ikke om det, vi bare vet at mulighetene ligger der. Folk har tro på måten vi bygger opp produktet på, og vi kjører bevisst to parallelle løp. På en side bygges dette opp stein for stein. Samtidig jobber vi ut i Europa og ser på mulighetene internasjonalt, forklarer Eriksen.

Internasjonal suksess

Destilleriet blir likevel bare en liten del av planene for hva som skal skje i Lyngen. For turistene som kommer til kommunen skal tilbys mer enn en omvisning hos AuroraSpirit. Snøscooterturer, nordlyssafari og båttur med rib blir bare noe av det som kan oppleves, i turistmekkaet som er i ferd med å bygges opp.

Og i lyset fra kobberet inne i destilleriet, vokser nye whiskydrømmer fram hos legen.

– Ønsket er å bli en internasjonal aktør. Å kunne gå inn på store flyplasser verden over og finne vår egen whisky der. Det er da man vet at man har nådd et høyt nivå.

Likte du denne reportasjen? Trykk her for å dele den med dine venner på facebook!