Er du ofte lenge oppe og sover mindre enn sju timer? Det kan gå utover mer enn bare konsentrasjonen din.

Å bli sliten etter en tung treningsøkt, er noe de fleste er kjent med. Musklene kan bli ømme og du kan kjenne deg døsig. Påfyll av godt med næring hjelper som regel godt på, men signalene om at kroppen trenger hvile og restitusjon skal ikke undervurderes. Det skal heller ikke behovet for søvn for å få maksimalt utbytte av treningen.

Søvn deles inn i fem faser eller stadier, henholdsvis 1 til 4 og REM-søvn. Fase en og to regnes som lett søvn, mens 3, 4 og REM er de viktigste for kroppen din med tanke på å få mest mulig utbytte av treningen.

Høyest tilførsel av veksthormon

– I disse fasene økes blodtilførselen til musklene, og man får best restitusjon samtidig som næringstilførselen til musklene forenkles. Forbrenningen er i denne perioden svært lav, og derfor kan kroppen disponere mer energi til reparasjon og vekst, forklarer Nils-Paul Skåra.

Nils-Pauls Skåra forklarer hvorfor søvn bør prioriteres høyt når man bygger muskler.

Nils-Pauls Skåra forklarer hvorfor søvn bør prioriteres høyt når man bygger muskler.

Skåra har nærmere ti år bak seg innen kostholdsveiledning og som personlig trener, og har spilt på landslaget i basket. Han har i tillegg bachelorgrad i ernæring fra Atlantis Medisinske Høyskole.

Den tidligere toppidrettsutøveren forteller at kroppen skiller ut veksthormoner hele døgnet, men at det i tillegg er på natten, i de dypeste fasene av søvnen, at man skiller ut desidert mest.

Mye søvn både før og etter

Veksthormon skilles ut i hypofysen i hjernen, og mengden øker hos de som trener mye. Særlig gjelder dette for styrketrening.

FØLG DIVERGENT PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM!

– Det er viktig å sove lenge både før og etter styrketrening, dersom muskelvekst er målet. I forkant vil det bidra til at du er uthvilt og får mer ut av treningen, mens søvnen i etterkant er helt avgjørende for restitusjon og gjenoppbygging av musklene, som brytes ned under treningen, forklarer Skåra.

Hvor mye er nok?

For mange er kanskje sju timer søvn vanlig i løpet av en natt. Men hvor mange timer trenger du egentlig for å få mest mulig utbytte av treningen og tilstrekkelig med hvile?

Les også: Norge topper statistikken for testikkelkreft. Ingen vet hvorfor.

Skåra forteller at dette er individuelt, men at du bør komme opp i mellom åtte og ti timer dersom du trener mye.

– Mindre enn åtte timer vil føre til at man går glipp av den forlengede REM-fasen, som er utrolig viktig. Et enkelt tips for å finne ut hvor mye søvn man faktisk trenger, er å i korte perioder legge seg uten vekkerklokke, sånn at man våkner av seg selv. Da får man en pekepinn på hvor mye akkurat du trenger, sier Skåra.