Omkring 300 personer rammes årlig. Slik sjekker du deg selv.

– Man har ikke noe svar på hvorfor situasjonen er sånn. Og heller ikke hvorfor Danmark og Norge ligger så statistisk høyt, mens Sverige ikke gjør det, sier professor emeritus ved UiO, Sophie Dorothea Fosså.

Movember er her – måneden hvor testikkel- og prostatakreft vies ekstra oppmerksomhet. Ifølge Folkehelseinstituttet troner Norge på toppen av verdensstatistikken når det kommer til påviste tilfeller av nettopp testikkelkreft. Statistikken regnes ut ifra andel av 100.000 personer som får kreftformen. Men hvorfor Norge topper statistikken – dét har man så langt ikke klart å gi et svar på.

Sophie Dorothea Fosså

Sophie Dorothea Fosså Foto: UiO

Fosså har jobbet med testikkelkreft siden 1968, og forteller at en teori er at anlegget for kreftformen dannes allerede i sjette uke av svangerskapet, og at det har sammenheng med antallet celler som danner testiklene.

– Men dette er bare en teori og ikke noe man har klart å bevise sikkert, understreker Fosså.

Statistiske undersøkelser har også vist at brødre av menn med testikkelkreft, kan ha så mye som ti ganger større sjanse til å utvikle sykdommen selv. Menn med fedre som har fått påvist kreftformen, har på sin side opptil seks ganger så høy risiko for å få påvist testikkelkreft.

De fleste blir friske

Årlig oppdages omkring 300 tilfeller av testikkelkreft i Norge, men sjansene for å bli frisk ved hjelp av behandling er ifølge Fosså minst 90 prosent. Et tall som har vokst betraktelig siden professoren startet å jobbe med fagfeltet.

Les også: Runars (32) skjeggproblem ble til millionbutikk

Men selv om sjansene for å bli kurert ved hjelp av behandling har blitt langt større, er tidlig diagnose fremdeles svært viktig. Og testikkelkreft er det den hyppigste påviste kreftformen blant menn under 45 år.

Klikk på de fargede figurene for å se hvor mange som har blitt rammet av testikkelkreft i perioden 2011-2015. Artikkelen fortsetter under grafikken.

Ryggsmerter som varseltegn

Ofte oppdages testikkelkreft ved en endring i en av testiklenes tyngde eller form. Men Fosså forteller at også unge menn med ryggsmerter bør kontakte lege for å forsikre seg om at det ikke er testikkelkreft.

Les hvordan du sjekker deg selv for testikkelkreft nederst i saken

– Ryggsmerter hos unge menn kan tyde på at kreften har spredt seg fra testiklene til lymfeknutene, forklarer professoren.

Ta saken i egne hender

En jevnlig sjekk av testiklene anbefales for alle menn, og kan bidra til å avdekke om du har utviklet kreft. Mange anbefaler at man tar en varm dusj før man setter i gang med å undersøke seg. Dette for at pungen skal være mest mulig avslappet når du sjekker testiklene.

Stå oppreist mens du gjennomfører undersøkelsen, og bruk begge hendene. Start med å kjenne på testiklene og legg merke til tyngden og størrelsen på dem. Ved hjelp av tommel og pekefinger masserer du så testiklene systematisk. Dette vil hjelpe deg å oppdage om det er kuler eller andre former som ikke skal være der. Sjekk også bitestiklene – disse finner du på toppen og bak testiklene, og er mer knudrete i formen.

– Dette er fremdeles den enkleste måten å følge med på om det dukker opp forandringer som ikke bør være der, forklarer Fosså.

Selvundersøkelsen gjennomføres gjerne en gang i måneden på en fast dato eller dag. Dersom du merker at testiklene har blitt tyngre eller at du finner uregelmessigheter, vanligvis i form av en kul eller klump, bør du kontakte lege for en grundigere undersøkelse.

Følg divergent på Facebook og Instagram!