Torbjørn har besøkt 121 land – uten å bruke fly

Han har reist i mer enn tre år, men har ingen planer om å gi seg ennå. – Jeg skal se hele verden og gjøre noe ingen andre har gjort, sier Torbjørn Pedersen.

Trafikken går i ett i Nairobis travle gater. Kenyas hovedstad kan føles både kaotisk og fantastisk på samme tid. Blant biler, motorsykler og tusenvis av tilreisende mennesker, skiller én av turistene seg ut i mengden. Danske Torbjørn Pedersen har vært på reisefot lenger enn de fleste.

– Dette er mitt land nummer 121 siden jeg forlot Danmark i 2013, forteller 37-åringen til Divergent.

Dansken er ikke som alle andre turister. I mer enn tre og et halvt år har han vært på tur. Og særlig én ting skiller ham fra de aller fleste som reiser jorda rundt: Torbjørn har ikke brukt fly.

FØLG DIVERGENT PÅ INSTAGRAM!

Bevegelse i blodet

– Jeg har hovedsakelig brukt tog og buss, men også mer utradisjonelle måter å reise på. Jeg har seilt med lasteskip og fisketrålere, og en gang satt jeg på toppen av en lastebil i to dager. Generelt er jeg villig til å reise med alt, så lenge det holder seg på landjorda eller på vannet, sier Pedersen.

Tog har sammen med buss vært det mest brukte fremkostmiddelet på reisen.

Tog har sammen med buss vært det mest brukte fremkostmiddelet på reisen.

Interessen for å flytte på seg, stikker dypere hos dansken enn hos den gjennomsnittlige turist. Med bakgrunn innen shipping, transport og logistikk, hadde han god oversikt over verdens geografi. Men det å transportere seg selv jorda rundt, fra kontinent til kontinent, det ble en helt annen oppgave.

– Det startet med at jeg leste en artikkel om en eventyrer. Jeg var på vei hjem fra en jobbtur i Sverige. Tankene begynte å rulle. Ville det være mulig å besøke hele verden uten å ta i bruk fly, på et lavt budsjett og uten å bruke hele livet, mimrer dansken.

Dagsbudsjett: 150 kroner

Det første som nesten stoppet ham, var alderen. 34 år gammel så han for seg at det allerede var for sent å legge ut på en slik oppdagelsesreise. Utfordringene, språket, økonomien og hva med jobben? For mange spørsmål og for få svar gjorde det hele virkelighetsfjernt.

Les også: Disse 11 stedene bør du reise til i vinter

En god venn fikk ham imidlertid på andre tanker. Samtidig kom det norske selskapet Ross Offshore inn fra sidelinja som sponsor, med 20 dollar daglig som støtte. Det hele ble for fristende til å slå fra seg.

– Jeg hadde muligheten til å oppleve hele verden og gjøre noe ingen andre hadde gjort. Det var for utrolig til å ikke gjennomføre det, forteller Pedersen.

Liker du denne saken? Følg oss på Facebook og få varsel hver gang vi legger ut nytt innhold!

Først Europa – så verden

Og sånn startet reisen, i april 2013. Først med 37 land i Europa, senere over Atlanterhavet med sju forskjellige skip, til USA, til Sør-Amerika og til Karibia.

– Til slutt tok jeg et containerskip tilbake over Atlanteren, og fortsatte reisen i Afrika. Her har jeg vært siden april i fjor og besøkt 45 land, før jeg endte opp her i Kenya. Afrika har vært helt nydelig, sier 37-åringen.

For å krysse Atlanterhavet, haiket Torbjørn med et containerskip.

For å krysse Atlanterhavet, haiket Torbjørn med et containerskip.

Kjærlighet på fjellet

Han trekker frem Kenya som et av de virkelig store høydepunktene på turen – og ikke uten grunn. I tillegg til naturen, folkene og kulturen, fikk han for tiende gang på reisen besøk av kjæresten, som fremdeles bor i Danmark.

Sammen tok de turen opp til et av Mount Kenya sine høyeste punkt, Point Lenana. Og på toppen, 4985 meter over havet, i regn og vind, gikk Torbjørn ned på kne foran sin kjære.

Les også: Den arktiske whiskyens inntog

– Jeg fridde og hun sa ja! Det var helt fantastisk. Vi ble sammen bare ett år før jeg la ut på reisen, men vi har hele tiden sagt at så lenge det gir oss mening, så holder vi sammen. Hun er en utrolig kvinne som har støttet meg hele veien, og jeg er veldig lykkelig for at hun sa ja, forteller Pedersen ivrig.

Kenya ble ett av turens høydepunkt - på flere måter.

Kenya ble ett av turens høydepunkt – på flere måter.

Savnet etter dansk melk

Men selv om eventyreren lett lar seg rive med i fortellingene om sine opplevelser, har det ikke bare vært en dans, eller skal man kanskje si reise på roser. 37-åringen innrømmer at savnet etter hjemlandet, venner, familie, det danske språket og sin egen kultur er sterkt. Og en ting savner han ekstra mye.

– Smaken av dansk melk og muligheten til å leve et mer rutinepreget liv. Men samtidig er jeg fremdeles nysgjerrig på verden og eventyrene som venter i landene som gjenstår. Og jeg kommer ikke til å gi opp før jeg er i mål og har besøkt alle verdens land, sier Pedersen.

Les også: Runars (32) skjeggproblemer har blitt millionbutikk

Å reise uten å ta i bruk luftveien, har på sin side gitt utfordringer han ikke så for seg på forhånd. Både innen visum, sikkerhet og ikke minst de store distansene, har det dukket opp uforutsette hinder. Hinder som har tatt tid.

– Ofte kan man få visum hvis man er villig til å fly. Enkelte land og byer er også vanskelige å nå med andre transportmidler, særlig dersom man må krysse hav eller store landområder. Men samtidig tvinger man seg på den måten til å se hva som skjer der land møtes. Det er unikt å se hvordan ørken blir til skog, til by, til fjell, til hav, og man møter så utrolig mange mennesker som gir deg et helt unikt innblikk i verden og dens kulturelle mangfold, sier Pedersen.

Malaria og frustrasjon

Med en snittbesøkstid på nesten ti dager, er det fremdeles lenge igjen av reisen for 37-åringen. Selv har han estimert at han vil være hjemme igjen en gang på våren i 2019.

Men har han så angret underveis, dansken som forlot hjemlandet, kjæresten og jobben for å reise jorda rundt uten å forlate nettopp jorda? Vel, han kunne sikkert sagt nei og latet som om det har vært et eneste stort eventyr. Men sannheten er noe ganske annet.

Land etter land krysses av på kartet.

Land etter land krysses av på kartet.

– Om jeg har angret? Mange ganger! Reisen har krevd mer enn jeg noen sinne kunne forestilt meg på forhånd. Verst var det i slutten av 2015. Jeg var i Afrika, mistet sponsoren min, ble syk og følte jeg måtte kjempe for alt. Det var korrupsjon, rasisme og maktdemonstrasjoner, og jeg var rett og slett ferdig. Følelsen av fiasko var forferdelig, og jeg ville bare dra hjem.

– Jeg har også vært så trett, sulten, ensom og frustrert at jeg har vært nær ved å gi meg. Enkelte grenseoverganger har vært nesten umulig å krysse. Jeg har hatt malaria, vært i både politiske og kulturelle situasjoner som har vært vanskelige, og jeg har tenkt «hvorfor gjør jeg dette? Hva er det jeg driver med? Hvorfor drar jeg ikke bare hjem?» Men jeg skal nå målet, og det er jeg bestemt på. Dette prosjektet skal jeg aldri gi opp.

Kjenner du noen som vil lese denne saken? Klikk her og del den på Facebook!

Torbjørns reiseanbefalinger

Frister det å dra på reise etter å ha lest denne saken? Torbjørn Pedersen gir deg her sine fem beste anbefalinger, etter å ha besøkt 121 av verdens land.

– Jeg vil først og fremst anbefale Grønland, Cuba og Iran. Disse stedene kan ikke sammenlignes med noe annet kulturelt sett.

– I tillegg vil jeg legge til Island og Nigeria. Island er et moderne land med ubeskrivelig natur, og med en holdning blant folket om at ingenting er umulig. I Nigeria får man en enorm variasjon, god humor og masse deilig mat. Naturen, språket og kulturen varierer helt enormt. Det er rett og slett bare et fantastisk land, sier Pedersen.

Afrika, og særlig Nigeria, har gitt Torbjørn unike opplevelser og minner.