Ståle Gerhardsens første dag i pappaperm endte med at sønnen kløyvde leppa på en legokloss. – Det ble skriking fra både far og sønn, forteller 36-åringen. Slike episoder blir det bok av.

– Hei, det er Ståle! Du, ehm, kan vi snakkes litt senere? Det er midt i familieselskap og noe greier her, så egentlig burde jeg ikke tatt telefonen i det hele tatt.

Ståle Gerhardsen. 36 år fra Trondheim. Kunstner, designer, reklamemann, kulturpersonlighet. Tusen jern i ilden og full av energi. Et ja-menneske som alltid har noe han skulle ha gjort, burde ha gjort eller kunne ha gjort.

Ja, og så tobarnsfar, da.

– Hvis jeg skal gi ett råd til fedre som skal ha sin første pappaperm, så er det å sove når du kan. Om det så bare er en halvtime, du vet aldri når du får den sjansen igjen. Og rydd gulvet for lego før du legger deg. Jeg er overbevist om at det kan være mulig at det er vondere å tråkke på en legokloss enn å føde.

Fra zombie til full av energi

Ett og et halvt år har gått siden han selv var hjemme med familiens siste tilskudd. Sønnen Thias har rukket å bli to år, men minnene fra fire måneder med permisjon sitter friskt i minnet.

Ikke så rart i grunn, med tanke på at perioden endte opp med bokutgivelse av Ståles tegninger om pappapermlivet.

LES OGSÅ: ANDERS OG LASSE SKAL SYKLE 800 MIL PÅ 100 DAGER – HELT UTEN TRENING

– Det var fire måneder med hardt arbeid. Det er utrolig slitsomt og samtidig hinsides morsomt. Det både tar og gir mye energi. Man føler seg vel som verdens lykkeligste zombie. Man kan være helt utslitt, og så skal det bare en liten latter eller et blikk til for å fylles med energi igjen. Det er en fantastisk, men samtidig veldig tøff periode, forteller 36-åringen.

En pangstart

Det ble riktig nok en sjokkartet start på permisjonslivet for Gerhardsen, som gledet seg stort til å tilbringe all sin tid med familiens minstemann eller som han selv sier: Verdens kuleste lille gutt.

For allerede første dag gikk idyllen i gulvet – bokstavelig talt.

– Thias satt på gulvet, og så bikket han fremover, traff gulvet og kløyvde leppa på en legokloss. På tegninga i boka redder jeg ham med en baseballhanske, men det var ønsketengning. Egentlig ble det i stedet mye blod og skriking både fra far og sønn. Jeg husker godt den telefonen til kona, da jeg fortalte hva som hadde skjedd. Og så på første dag, da. Men det gikk heldigvis bra det også, forteller han.

Gjemsel på do

Bok, ja. For det var dét det skulle bli av det. Fire måneder med situasjoner som han selv nok ikke hadde sett for seg i sin villeste fantasi.

Selv har Gerhardsen alltid tegnet. Overalt. På små papirlapper. På vegger på store bygninger. På platecover og reklameplakater. Og nå altså i bokformat i form av «Pappaperm».

LIKER DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!

– Boka skildrer hverdagssituasjonene ved å se det morsomme i dem, og folk forstår og kjenner igjen følelsene, selv om man ikke har barn eller barna har blitt voksne for lenge siden. Jeg tror det er godt for andre å se at det finnes flere som har bysset handlevogna uten at ungen er med og at flere har lekt gjemsel for å få være i fred på do. Og at den lille er sjefen uansett, så klart, sier Gerhardsen.

Av og til vil man bare få være i fred på do. Da kan gjemsel bli nødløsningen.

Av og til vil man bare få være i fred på do. Da kan gjemsel bli nødløsningen.

Drømmen som brast og ble realisert

Etter et nesten vellykket forsøk på å få til en avtale med et bokforlag, ble det derimot nesten full stopp for prosjektet. Gerhardsen endte til slutt opp med å forsøke å finansiere boka via crowdfundingstjenesten Kickstarter, uten å vite hva han kunne forvente seg som resultat. Men responsen lot ikke vente på seg.

LES OGSÅ: TORBJØRN HAR BESØKT 121 LAND – UTEN Å BRUKE FLY

– Jeg ble helt satt ut. Den ble finansiert i løpet av tre dager. Jeg måtte ha 25.000 kroner i støtte for å trykke den. Etter perioden på 30 dager var det oppe i 55.000. Nå har jeg også fått forespørsler om å gi den ut på engelsk. Det er helt utrolig hvordan det har gått, sier han.

Boka ble til slutt en realitet. Og salget har gått over all forventning.

Boka ble til slutt en realitet. Og salget har gått over all forventning.

Hele førsteopplaget på 1000 bøker var solgt før trykkpressene en gang hadde startet. Nesten hele andreopplaget på 1500 har også fått kjøpere. Bokprosjektet som var i ferd med å bli en drøm, har i stedet blitt en langt større salgssuksess enn forventet.

I stedet for drømmen, vurderer 36-åringen nå om trykking av et tredjeopplag skal settes i gang.

– Jeg er veldig takknemlig for mottakelsen hos folket. Like god følelse hver gang jeg får mail fra bokhandlere som har bestilt boka. Hver eneste bok som selger er en seier og opptur, forteller Gerhardsen ivrig.

Når de voksne synger

Men hva så med pappapermen. Hvordan gikk det egentlig med far og sønn etter at minstemann kløyvde leppa første dagen? Ganske så bra, ifølge Gerhardsen, som velger seg ordet berikende når han utfordres på å beskrive pappapermen med ett ord.

Men jo da, det dukket i tillegg opp noen flere episoder i kategorien noe spesielt.

Pappapermens gleder og utfordringer skildres i boka. Her et klassisk eksempel.

Pappapermens gleder og utfordringer skildres i boka. Her et klassisk eksempel.

– Jeg husker jeg satt på gulvet på åpen barnehage. De voksne satt i ring og sang, mens ungene ikke brydde seg i det hele tatt og lekte på den andre siden av rommet. Det er da man får en sånn opplevelse av å se seg selv utenfra og tenker «dette ser nok passe sprøtt ut», sier Gerhardsen og ler.

Likte du denne saken? Klikk her for å dele den med dine venner på Facebook!