En fersk studie fra Universitetet i Bergen viser at mettet fett ikke øker faren for fedme og hjerte- og karsykdom. I stedet kan det gi kraftig vektnedgang. – Studien stiller kritiske spørsmål til  den mest sentrale kostholdshypotesen som har herjet i over 50 år, sier Vivian Veum.

Det er forskere ved KG Jebsen senter for diabetesforskning ved Universitetet i Bergen som har utført kostholdsstudien kalt FATFUNC, der 38 menn med magefedme har deltatt.

I tre måneder fikk deltakerne et kosthold som i hovedsak baserte seg på ferske råvarer med svært ulik andel av karbohydrater eller fett, hvor omtrent halvparten av fettandelen var mettet.

Les også: 2016 ble året Norge passerte 6000 hiv-positive. Leif-Ove er én av dem.

Etter forsøksperioden kom det slående resultatet som viste svært små gruppeforskjeller. Et resultat som medvirker til å avlive myten om at mettet fett er farlig for helsa.

Gikk ned 12 kilo

– Det er unikt å gå så mye ned i vekt uten at kaloriinntaket er redusert. Antall kalorier er av mindre betydning enn matkvaliteten. I snitt har de gått ned 12 kilo, men vi har deltakere som har langt større

Vivian Veum mener resultatene gir grunn til skepsis mot kostholdsrådene som har regjert rundt mettet fett.

Vivian Veum mener resultatene gir grunn til skepsis mot kostholdsrådene som har regjert rundt mettet fett.

vektreduksjon. Individuelle forskjeller henger sammen med hvor usunt de spiste før studien og situasjonen i kroppen, forteller Vivian Veum.

Doktorgradsstipendiaten har planlagt og designet  studien, som viste at de to diettene hadde tilnærmet helt lik effekt når det kom til vektnedgang og redusert fettmasse.

Les også: Forskernes øl-oppdagelse vekker oppsikt verden over

I forkant ble det utarbeidet et bredt utvalg menyer som deltakerne kunne velge mellom, utført av Johnny Laupsa-Borge, som tok mastergrad på studien. Fettkildene som ble benyttet i begge grupper var basert på minst mulig bearbeidet fett, altså produkter som smør, fløte, kokosfett (Cocosa), olivenolje, rapsolje, avokado, nøtter, mandler og lignende.

– Vi begrenset også inntaket av flerumettet fett, fordi disse har mer potente funksjoner og inngår som byggeklosser i langt større grad enn som energikilde, forklarer Veum.

Mange gir opp for tidlig

De 38 deltakerne fikk målt fettprosenten før, underveis og etter dietten. Og resultatene gir god grunn til å rette et kritisk søkelys mot hypotesen om at mye mettet fett er dårlig for kroppen.

Les også: Ivar mangedoblet inntaket av smør og fett – gikk ned 30 kilo

Til tross for den kraftige vektreduksjonen, ble muskelmassen bevart i langt større grad enn ved tradisjonell slanking med redusert kaloriinntak. Bedringen i kroppssammensetningen indikerer ifølge Veum store helsefordeler i seg selv. Beskjedent tap av muskelmasse forklarer hun med regelmessige måltider og relativt høyt kaloriinntak. For ofte ses langt større tap av muskelmasse ved tilsvarende vektreduksjon.

Liker du denne saken? Trykk her for å dele den på facebook!

– Magefettet, innvollsfettet, leverfett og fettlagring rundt hjertet ble alle redusert, til tross for det høye fettinntaket i høyfettgruppen. Den største forskjellen er at kurvene for vektnedgangen fortoner seg noe ulikt mellom gruppene. Det tar noe lenger tid før man virkelig får de store utslagene med en fettbasert diett, forklarer hun, og legger til.

Smør har vært en utskjelt matvare blant fettskeptikerne. Studien viser at det mettede fettet tvert imot kan være bra for helsa.

Smør har vært en utskjelt matvare blant fettskeptikerne. Studien viser at det mettede fettet tvert imot kan være bra for helsa.

– I gjennomsnitt kom den største reduksjonen i fettmasse og bedring av fettstoffer i blodet etter omkring seks uker hos høyfettgruppen, mens lavfettgruppen viste en jevnere utvikling. Dette viser at slike studier bør ha en varighet på minst tre måneder, ellers kan resultatene være misvisende. Tålmodighet er viktig for de som skal gå ned i vekt uten kalorirestriksjon. Undersøkelser som går over for kort tid viser derfor ikke nødvendigvis riktige resultater, sier Veum.

50 år med feil

Doktorgradsstipendiaten er ikke overrasket over resultatene, men innrømmer at det forskergruppen har kommet fram til er kontroversielle, også internasjonalt.

Les også: Norge topper statistikken for testikkelkreft. Ingen vet hvorfor.

– At mettet fett er farlig for kroppen og fører til at man blir overvektig, er den mest sentrale kostholdshypotesen som har herjet i over 50 år. Nå er det på tide å undersøke årsakssammenhengene nærmere og stille mer kritiske spørsmål til påstanden. Vi er veldig sikre på det er et tidsspørsmål før myten om mettet fett er avlivet, men det er vanskelig å utforme godt kontrollerte kostholdsstudier over lang tid på mennesker. Det er likevel andre forskningsartikler som støtter våre funn, forteller hun.

Ikke økt fare for hjertesykdom

I tillegg til vektnedgangen, viste studien også at faren for hjerte- og karsykdommer ikke økte med fettinntaket. Også her synes en gammel myte å være avlivet.

– Det høye inntaket av fett og mettet fett økte ikke den kalkulerte risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier professor og kardiolog Ottar Nygård til universitetets nettsider.

Ifølge ham hadde forskningsdeltakerne på høyfettdietten tvert imot store forbedringer innen risikofaktorene for kardiovaskulær sykdom. .

– Dette viser at de fleste friske trolig tåler et høyt inntak av mettet fett så lenge kvaliteten er god og kaloriinntaket ikke er for høyt. Kanskje er det til og med sunt, sier Nygård.

LIKTE DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!