Sceneskiftet

I over 25 år har André Eriksen figurert som en av Norges beste rappere i gruppa Warlocks. Men nå har han funnet seg en ny lekegrind. – Jeg tenkte fuck it, jeg drar dit stormen tar meg, sier 41-åringen som har reist til USA for å bli skuespiller på heltid.

Brentwood, Los Angeles: Gradestokken viser smått kjølige 12 grader i bydelen vest i California – staten hvor Arnold Schwarzenegger ble guvernør, og som ble beæret med en egen låt av ingen ringere enn rap-legenden Tupac.

Temperaturen minner ikke mye om 90-tallets glohete sommerscener med sykkelpolitiet på Santa Monica beach, som ligger bare et par kilometer unna. Men jo, da. Det er hett nok her nå også.

Fra raner til ridder

«We in that sunshine state where that bomb ass hemp be
The state where ya never find a dance floor empty»
California Love, Tupac feat. Dr Dre

– Jeg bor her i Brentwood, og når jeg ikke er på jobb, så trener eller maler jeg som regel. Det blir en fest eller to, men det er andre ting som dominerer toppen av prioriteringslista om dagen, forteller André Eriksen.

Fem måneder har gått siden 41-åringen pakket kofferten med kurs for LA, og mål om å etablere seg og leve av jobben som skuespiller i Hollywood-staten.

Filmdebuten med Nokas i 2010 ga kraftig mersmak, og ble blant annet fulgt opp med roller som dykker i Pionér i 2013 og ridder i Julekongen i 2015. Fem år som skuespiller har allerede passert. En periode Eriksen beskriver som full av eventyr.

Rollen i Pionér i 2013 ga mersmak på livet som skuespiller.

Rollen i Pionér i 2013 ga mersmak på livet som skuespiller for André Eriksen (t.h.).

– Jeg var så heldig at jeg fikk jobbe på Nokas sammen med mange gamle venner. Jeg fant ut da at det går ikke an å ha det mer gøy på jobb enn når svetten renner og maskingeværet knatrer foran kameraet. Erik Skjoldbjærg ville ha meg med på hans neste film, Pionér, også, og jeg linket opp med enda en gammel venn, Aksel Hennie. Hvert filmprosjekt er et eventyr. Jeg elsker å miste meg selv og være dykker, ridder, viking, riking, uteligger, gud, djevel eller helt, forteller han.

Tatt av stormen

Livet som skuespiller i Norge ble sjonglert med jobber innen blant annet musikk og graffiti. Samtidig ble drømmen og iveren etter å leve av skuespilleryrket stadig større.

Til slutt skulle det bli noen internasjonale auditioner, spilt inn på fritida i leiligheten på Løkka i Oslo, som førte til nye steg i filmkarrieren.

– Det er vanskelig å få til å leve av skuespill i lille Norge. Jeg plagde kjæreste, familie og venner i ett års tid med å filme auditions av meg selv. Og etter en drøss med filmer begynte jeg å lande en del jobb på det, forteller han.

LES OGSÅ: TORBJØRN HAR BESØKT 121 LAND – UTEN Å BRUKE FLY

I mellomtiden satt Eriksens agent i USA og så resultatene og responsen på auditionene nå stadig nye høyder. Det ene førte til det andre. Til slutt måtte han bare ta et valg.

– Agenten ville satse og jeg tenkte fuck it, jeg går dit stormen tar meg og stakk av, sier 41-åringen.

På første rad under katastrofen

Livet i det nært forestående Trumpland har så langt falt i smak. Mangelen på arbeidstillatelse har imidlertid ført til at skuespilleren har jobbet svært mange steder, med unntak av i USA. Amerikanske prosjekter filmet i Serbia, Romania, Canada Tsjekkia, Polen og Ungarn har derimot blitt en realitet.

Men Trump, ja. Valget av mannen som vil gjøre Amerika great again, falt ikke i særlig god jord i den demokratiske staten. Og heller ikke nordmannen lar seg imponere av Amerikas neste president. Men å stikke av, har han ingen planer om.

LIKER DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!

– Det var jo nedtur da. Det er som en vond drøm i virkeligheten, og de fleste i California vrir seg i smerte. Jeg føler derimot ikke at det er vits å stikke noe annet sted. Katastrofe er tiltrekkende og jeg har front row seats til denne her, så det er bare å hate og nyte det samtidig, kjøpe noe popcorn, skru på TVen og så får vi se om Trump-velgerne er fornøyde med valget sitt noen år ned i rekka. Han kommer til å ødelegge mye, sier Eriksen.

Sett bort ifra presidentvalget – du har bodd i USA i fem måneder nå. Har det vært som du hadde håpet?

– Det er annerledes å jobbe med amerikanerne, og det er større forskjell mellom nordmenn og amerikanere enn man skulle tro. Jeg har alltid likt å være på besøk i USA, men det hadde aldri falt meg inn å flytte hit. Nå som jeg først er her, så er det gøy å være på bortebane. Det er ofte mer upersonlig og tidvis ensomt på jobb, men jeg kunne ikke tenke meg å drive med noe annet. Jeg har fortsatt mest lyst til å jobbe i Norge, men det er mer jobb å finne her borte. Jeg har vel klart å nå mine mål som skuespiller i 2016. Samtidig vet man aldri hva neste år bringer, om man er «on the roll» eller om man bare hadde en bra periode. Målsetninga må vel være å kunne være så «on the roll» at jeg blir tilbydd roller jeg har lyst på i fleng.

Ikke siste karrierebytte

Den amerikanske indyfilmen «Mayhem», hvor Steven Yeun fra The Walking Dead har hovedrollen, har sammen med en større rolle i fantasyfilmen Dragon Heart 4 vært blant høydepunktene i året som har gått. Imponerende nok i seg selv, for en som debuterte på kinolerretet som 37-åring.

Ørjan Gamst, Stig Frode Henriksen, André Eriksen og Elijah Ungvary fra settet under innspillingen av Dragon Heart 4.

Ørjan Gamst, Stig Frode Henriksen, André Eriksen og Elijah Ungvary fra settet under innspillingen av Dragon Heart 4.

37, ja. Alder ingen hindring, sies det riktig nok, men det var kanskje et lovlig seint karrierebytte? Selv om skuespillerkarrieren først startet i 2010, har han ikke brukt tid på å bekymre seg over akkurat dét. Tvert imot.

– Det er gøy å fornye seg, det er noe jeg aldri kommer til å slutte med. Det finnes fordeler og bakdeler med å bli 40, men det på ingen måte for seint med et karrierebytte. Det er sikkert ikke siste gangen jeg gjør det, sier Eriksen.

Malermesteren

«Roaming thru Norwegian wastelands
Visiualizing my verbal style thru spray cans»
Takin Ova, Tech Rock aka André Eriksen

Graffitien, eller malinga som han selv kaller det, har også blitt med André over til USA. Selvfølgelig har den det. Med unntak av et lite opphold på 90- og starten av 2000-tallet, har det vært en stor del av livet til skuespilleren. Og etter flere tiår som graffitikunstner, er nettverket stort.

André Eriksen har et helt liv med graffiti bak seg. Her fra Hollywood.

André Eriksen har et helt liv med graffiti bak seg. Her fra Hollywood.

Les også: Forskernes øl-oppdagelse vekker oppsikt verden over

– Jeg har venner over hele verden som sprayer, og har møtt igjen noen av dem her i South Central, der jeg sprayer selv, forteller han.

Graffitikunsten til skuespilleren holder høyt nivå. Til høyre en vegg hos Krypton film som han sprayet sammen med graffitiartist Pay2.

Graffitikunsten til skuespilleren holder høyt nivå. Til høyre en vegg hos Krypton film som han sprayet sammen med graffitiartist Pay2.

Men hva med musikken? Har satsinga på skuespillerkarrieren ført til at en av Norges beste rappere har lagt mikrofonen på hylla etter å ha holdt det gående siden 1989? Nei, da. Ikke ennå i alle fall.

– Jeg har hatt en lang pause og har ikke funnet den lille «sparken» som gjør at man har lyst å sette i gang med nye prosjekter. Det har vært deilig å ha en pause fra det selvutleverende livet som rapper. Det er ikke noe som er fetere enn å gi ut et album man er fornøyd med og har jobba hardt med, og ikke noe som er mer frustrerende enn når folk skal plukke det fra hverandre, dømme eller putte meninger som du ikke har i kjeften på deg. Nå er jeg og brodern i god gang med et bandprosjekt sammen flere kompiser. Vi har øvd sammen i snart to år og har hatt det gøy med musikken igjen. Det er første gang siden «fanatikertida» at jeg har hatt det så gøy på øving.

Les også: Derfor er søvn viktig for å bygge muskler

Flere auditioner venter for nordmannen i LA, som ikke vil avsløre særlig mye om de rollene han allerede har kapret. Venter gjør også golf i Lake Balboa og trening på det velkjente fightingsenteret 10Th Planet.

Skal man spille ridder, må man ha kropp til det. Foto: Aksel Jermstad

Skal man spille ridder, må man ha kropp til det. Foto: Aksel Jermstad

Men innimellom filmer, spraying, trening og eventyr, vender også skuespillerens tanker tilbake til Norge.

– Jeg vet ikke om jeg vil slå meg ned her for godt. Jeg har alltid sett for meg at ungene mine skal vokse opp på østkanten av Oslo.

Vil du følge Andrés liv som skuespiller og graffitikunstner? Følg han på Instagram under @andreriksen og @poker_fiveliner

Likte du denne reportasjen? Trykk her og del den med dine venner på Facebook!