Vi kan nesten si at 2016 var “skjeggets år” med alt fokuset som var på skjegg. Hvis du har valgt å kvitte deg med skjegget i 2017 kan denne artikkelen være nyttig. Den klassiske barberingen er tilbake, og med god grunn! Ikke bare på grunn av det sjarmerende aspektet over den tradisjonelle metoden, men også fordi det kan være bedre for huden i forhold til barberhøvlene man kjøper på nærbutikken.

Hvis du opplever at huden din blir irritert etter barbering, i form av utslett, inngrodde hår og barberingskviser, kan klassisk barbering være redningen. Med den riktige teknikken vil du enkelt bli kvitt hårene uten at det tærer så mye på huden som andre typer barbering ofte gjør. Det er forberedelsene du gjør før du barberer deg som er avgjørende for det optimale resultatet. Det første steget bør alltid være å forberede huden slik at den er best mulig rustet til barberingen. For huden kan barbering være ganske røft, så det er viktig å passe på den og pleie den godt. Under har vi laget en liten oversikt over utstyr du trenger for å oppnå den perfekte, klassiske barberingen.

Forberedelse

Å dusje først kan være lurt fordi det varme vannet vil være med på å åpne porene dine og gjøre hårene mykere slik at det blir enklere å fjerne dem. Hvis du ikke har tid til å ta en dusj kan du alternativt ta en varm håndduk og presse den inntil skjegget i ett minutt eller to, for å åpne porene på den måten. Det viktigste er å ikke bruke såpe, dette vil strippe huden for de naturlige oljene som huden selv produserer og som er med på å beskytte den.

Barberkosten

Gå til innkjøp av en god barberkost, helst en som er laget av grevlinghår. En barberkost laget av grevlinghår vil bli det mest autentiske valget, og har i tillegg en naturlig høy absorpsjonsevne. Hvis du vil gå for noe som er litt mer rimelig, kan en børste med syntetiske hår også være et alternativt. Dette vil legge det perfekte grunnlaget for barberingen.

En barberkost blir brukt til å løfte opp hårene og vil også være med på å lage et tykkere lag av skum. Ved å løfte ansiktshårene slik at de ikke ligger inntil huden vil det bli enklere for barberkniven å kutte hårene. Barberkost og barberkrem går sammen som hånd i hanske når det kommer til barbering.

Barberkoster fra Trendhim, se hele utvalget her.

Barberkniven

Barberkniven er ikke bare maskulin og rå når det kommer til design, men også et fantastisk alternativ til å kjøpe nye barberhøvler hele tiden – noe som kan bli veldig dyrt i lengden. Den tradisjonelle følelsen ved å bruke en barberkniv istedenfor en barberhøvel kan være med på å gi deg den spesielle nostalgiske stemningen. Ved å bruke ett blad istedenfor 3 eller 4 blader som man ofte får på barberhøvlene i butikken, vil det være mer skånsomt å bruke en barberkniv som kun har ett blad. For hver gang du drar bladene over huden, drar den med seg beskyttelseslaget til huden og gjør den mer sårbar. Dette kan lede til utslett i etterkant av barberingen. For å unngå dette, er det beste alternativet å bare bruke en barberkniv som bare har ett blad. Teknikken er veldig viktig når man bruker en barberkniv og det finnes mange guider på YouTube som viser deg steg-for-steg hvilke teknikker som gir deg det optimale resultatet. Husk at øvelse gjør mester og at alt er lett når man kan det!

Barberkniver fra Trendhim, se flere her.

Skjerpestroppen

For å gå det ekstra skrittet og oppnå den ultimate barberingsopplevelsen, er en skjerpestropp det du trenger. Man hører gjerne ikke så veldig mye om skjerpestropper lenger. En grunn til dette kan kanskje være fordi det ikke har vært så populært med den klassiske barberingen de siste årene. Heldigvis er dette på vei til å snu, og skjerpestroppen er på vei inn igjen.

Som nevnt tidligere er det bedre å bare bruke ett knivblad enn flere. Det virker mot sin hensikt dersom barberkniven din ikke er skarp nok til å fjerne hårene og du da likevel må gå over flere ganger. Derfor er det tredje og siste tipset å gå til innkjøp av en skjerpestropp. En barberkniv skal ikke slipes med stein, slik en vanlig kniv ofte blir. Det er her skjerpestroppen kommer inn i bildet. Kniveggen på barberkniven vedlikeholdes på en skjerpestropp ved at man før barbering fører kniven over stroppen slik at den blir skarpere. Hvor mange ganger dette må gjentas er avhengig av hvor sløv eller skarp kniven er. Denne prosessen gjentas også etter du er ferdig med barberingen. Hvis du investerer i en kvalitetsstropp vil skjerpestroppen vare livet ut.

Skjerpestropper fra Trendhim, se flere her.

Er du er ute etter den helt autentiske stemningen ved å barbere deg slik din bestefar gjorde det, er en skjerpestropp et must. Hvis du har alt utstyret nevnt i ovenfor; barberkost, barberkniv og en skjerpestropp, er du på god vei til å bli en mann som menn i generasjoner før deg ville vært stolt av. Den fantastiske stemningen og kunsten som den tradisjonelle barberingen er, blir videreført til nyere generasjoner.