Han solgte motorsykkelen sin for å få råd til å arrangere NM i skjegg. Ingen kan si at Morten Bråthen ikke er lidenskapelig opptatt av ansiktshår.

Snøens fravær gjør januarmørket dominerende på parkeringsplassen utenfor en av Sandvikas dagligvarebutikker. Baklyktene på en bil som nettopp har startet, er det eneste som virkelig er synlig, til tross for gatelysene kamp for å holde kvelden borte. Vel, i alle fall nesten. For han er relativt lett å få øye på, Morten Bråthen. Selv i den lille, japanskprodusert bilen hvor mannen på 188 centimeter sitter nærmest krokbøyd, synes kontrasten av helskjegget å stikke seg markant ut, til tross for mangelen på lys. Han er kanskje ikke mørkets, men i alle fall noe i nærheten av skjeggets fyrste.

– Skjegget startet egentlig som et veddemål på jobb. Vi skulle se hvem som klarte å gå et helt år uten å barbere seg. Jeg klarte seks måneder, men da veddemålet var avslutta, tok jeg skjegget. Jeg angret som en hund, forteller Bråthen.

Les også: Runars skjeggproblem har blitt millionbutikk

En skjeggrevolusjon

Men barberhøvelens spor i ansiktet, førte ikke bare anger med seg for 33-åringen. Det glattbarberte ansiktet fikk ikke se mange dager. Han lot umiddelbart ansiktshårene vokse fritt igjen. Det han selv beskriver som en utrolig fascinasjon og enorm interesse for skjegg, hadde begynt å gro.

–  I dag betyr skjegget alt og ingenting for meg. Jeg tenker ikke på det til daglig, og det er ikke sånn at jeg konstant stopper opp og ser på det i speil eller refleksjoner fra vindusruter. Samtidig ville jeg ikke barbert det bort for en million kroner. Hver gang moteblader skriver at i år er skjegg ut, så sier jeg «yeah, right». Det er ikke lenger et skjegg, det er en livsstil, konkluderer Bråthen.

Skjegget har blitt en livsstil for Morten Bråthen.

Les også: Jorunns barbersåper var kjent som de beste i verden. Så la hun ned produksjonen.

Parallelt med hans fascinasjon, vokste også skjegginteressen blant flere norske menn fram. Skjegg var igjen blitt mote, ikke bare ansett som ustelte ansiktshår. Stadig flere formklipte, oljede og velduftende skjegg dukket opp. En hær av skjeggmenn var i ferd med å formes. Men generalen manglet fremdeles.

Den spede begynnelse

2015 blir året da navnet Skjeggmenn for første gang dukker opp som en merkevare i sosiale medier. Det starter på Instagram. Morten Bråthen vil at menn i Norge skal få dele sine fantastiske ansiktspryder med resten av verden. Interessen er stor, bildene mange. Det viser seg at det finnes uendelig med skjeggete menn der ute, som ønsker å vise fram hårveksten sin.

– Jeg innså raskt at bildedeling bare var en liten del av det å ha skjegg. Det handler ikke bare om å vise fram skjegget sitt. Det er så mye mer enn det. Derfor tok jeg steget over på Facebook og begynte å samle folk med skjegg der, i ei lukka gruppe som har utviklet seg til et nettverk. Her spør vi hverandre om produkttips, om erfaringer med barberere og om andre skjeggrelaterte problemstillinger. På fredager har vi noe vi kaller for «fredagsskål», der folk legger ut bilder av en øl og ønsker god helg eller lignende. Jeg pleier å si at jeg har lokalet, mens medlemmene av gruppa holder festen. Det har rett og slett blitt en stor kompisgjeng, selv om de aller fleste av oss aldri har møttes, forteller mannen bak Skjeggmenn.

Nettverket Skjeggmenn har vokst kraftig siden oppstarten i 2015. Enkelte fans har tatt steget lenger enn andre.

LIKER DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!

Nærmest som ansiktshårets svar på Harald Hårfagre, forsøker 33-åringen og hans sammensvorne å samle Norges skjeggete menn i nettverket. Stadig flere rekrutteres inn, og av nyervervelsene kan man blant annet lese om en kabinansatt som har vervet en av passasjerene om bord på et fly, mens han selv var på jobb.

– En kollega-vertinnene trodde jeg sjekket opp vedkommende. «Joda, det er nesten som å sjekke opp gutter, men kun dem med skjegg», måtte jeg svare, forteller vedkommende under ett av de mange titalls bildene som postes daglig i gruppa.

Må bevise skjeggvekst

Kravet for å få bli en del av Skjeggmenn, sier seg kanskje selv. Du må ha en eller annen form for ansiktshår. Ifølge grunnleggeren er helskjegg fint, men det settes også pris på en flott mustasje. Eller kanskje noe mer kreativt. Utover dét, forteller Bråthen at det ikke er noen videre kriterier som må oppfylles. Men han garanterer derimot at kravet blir overholdt og sikkerhetskontrollert.

LES OGSÅ: DA KOLLEKTIVET FIKK ET LEDIG ROM, FIKK BJØRN EN IDÉ. FEM ÅR SENERE BRYGGER HAN OG AMUND ØL PÅ HELTID.

– Når folk legger inn forespørsel om å få bli medlem, så ber jeg dem bevise at de har skjegg, dersom det ikke er tydelig på profilbildet eller andre bilder. De må da sende meg et bilde av seg selv for å slippe inn. Det har hendt at jeg har måttet gi avslag, sier mannen bak Skjeggmenn.

Finansierte NM med motorsykkelsalg

Etter 2015 og en god begynnelse, ble 2016 en virkelig opptur for Bråthen og Skjeggmenn. Selv gikk han drastisk til verks og besluttet tidlig at det måtte arrangeres norgesmesterskap i skjegg. At han ble far til tvillinger i mai, hindret ham ikke i å sørge for at Norges beste skjegg 2016 gikk av stabelen i Oslo i oktober. Og 33-åringen la selv både sjel og egne midler inn i arrangementet.

Norges beste skjegg 2016 ble finansiert av at Morten Bråthen (t.h.) solgte motorsykkelen sin. Her fra finalen. Foto: Pål C. Hornburg

Les også: Forskernes øl-oppdagelse vekker oppsikt verden over

– Jeg solgte Harleyen min for å få råd til alt som trengtes. Men det var det verdt. Selv om arrangementet i seg selv gikk i underskudd, så blir det Norges beste skjegg også i år. Det garanterer jeg, slår Bråthen fast.

Knytter nye vennskap

Og skjeggete menn i Norge går ifølge grunnleggeren en tid i møte med flere muligheter til å samles. For Norges beste skjegg er bare starten på planene Bråthen har for menn med og interesse for ansiktshår.

Veggen hjemme hos grunnleggeren av Skjeggmenn levner liten tvil om fascinasjonen.

– Målet er å få til flere møter flere steder i Norge. Rett og slett sosiale arrangement der folk med skjegg og interesse for det kan treffes. I tillegg skal jeg prøve å dra i gang en årlig sommerfest. En i nettverket planlegger å arrangere telttur med kanopadling, så det blir også en sosial happening. Mulighetene her er uendelige. Jeg har store drømmer, men tar det steg for steg. Det viktigste er at vi med en felles interesse for skjegg kan samles og ha det gøy, og at noe så enkelt kan bli inngangsporten til nye vennskap og hyggelige stunder, sier mannen bak Skjeggmenn.

Likte du denne artikkelen? Klikk her for å dele den med dine venner på facebook!