Var opprinnelig en julegave fra Cobain til seg selv.

Den ble produsert så tidlig som på 50-tallet, brukt av Kurt Cobain selv, og blir ansett som et instrumentikon innen musikken. Torsdag kommer artistens Hagstrom Blue Sparkle Deluxe for salg.

For Nirvana-fans over hele verden, vil 20. februar 2017 være en merkedag. Bandets frontfigur og musikklegende, Kurt Cobain, ville da fylt 50 år, og det er vanskelig å forestille seg at det snart har gått 23 år siden artisten gikk bort.

Les også: 123 år gamle Levi’s-bukser kan bli dine

Ifølge historien skal Cobains karriere ha fått sin spede startet allerede i 1981, da han fylte 14 år. Hans onkel skal ha gitt ham valget mellom en sykkel eller en brukt gitar som bursdagsgave. Bursdagsbarnet valgte selv gitaren. Det ble starten på 13 år med musikk.

Spesialtilpasset

Dagen vil nok markeres på mange måter blant fansen, og en av dem blir i form av en auksjon av det mer unike slaget. Bak begivenheten, som blir arrangert via eBay, står Nathan Fasold, mannen som eier butikken Black Book Guitars i byen Portland i Oregon – og ikke minst gitaren.

Gitaren er av det unike slaget, og auksjonen vil markere artistens 50-årsdag. Foto: eBay

Ifølge selgeren var gitaren en julegave til seg selv fra Cobain, og ble spesialtilpasset slik at den kunne spilles med venstre hånd, slik artisten selv gjorde.

Les også: Rapperen Andre (41) satser alt – drar til Hollywood for å bli skuespiller

– Gitaren har ikke blitt brukt på flere tiår. Når man holder den, er det lett å forestille seg musikken Kurt kunne ha laget med den, sier Fasold til musikknettstedet Planet Rock.

Trolig skyhøy pris

Earnie Bailey, som var gitarteknikker i Nirvana, har selv gått god for at gitaren er den samme som han selv overrakte til Cobain i 1992. Selv fikk han bare glede av instrumentet i to år, før han gikk bort i april 1994 i en alder av 27 år.

For dem som vurderer å by på gitaren, kan det være greit å ha i bakhodet at prisen nok ikke blir av det rimelige slaget. I 2008 gikk en annen av Cobains gitarer, som ble brukt under Nirvanas første turné, for 100.000 dollar. Gitaren, som var av merket Fender Mustang, var for øvrig helt knust. Av mer kuriøse salg, gikk artistens cardigan for 137.000 dollar, da den havnet på en auksjon i 2015. Den kommende auksjonen vil strekke seg fra 16. til 26. februar.

Les også: 11 steder du bør reise til i vinter

Overskuddet fra salget vil gå til Transitions Projects, som hjelper hjemløse i Portland med å finne et nytt hjem. Organisasjonen sørger også for at flere hundre hver natt får sove på trygge steder i stedet for ute på gata.

LIKER DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!