Sumo Sapiens

Bare et titalls utøvere driver med sumobryting i Norge. – Det er klart, det er ikke lett å selge inn dette som en sunn og god idrett.

Tåka ligger tykk over Lambertseter. Lysene fra drabantbyens kjøpesenter og stasjonen på linje fires nest siste stopp, gjør likevel sikten noe bedre. Krysser du veien, går forbi skolen og følger stien rundt fotballbanen, er det derimot som å være omringet av et hvitt slør denne kvelden. Men det lysegrønne bygget som plutselig åpenbarer seg, er likevel ikke til å ta feil av. Det er stille på utsiden. Men gjennom et åpent vindu høres den klaskende lyden av hud som møter hud.

– Vi er ikke på et veldig høyt nivå internasjonalt. Det var nok bedre før. Norge hadde et par veldig gode brytere med flere medaljer fra EM og VM bak seg. Men det kom liksom aldri noen etter dem, forteller Anders Grizzly Fægri mens oppvarmingen i brytelokalet rundes av.

Den tidligere wrestleren har lagt kostyme og showsport på hylla. I alle fall for nå. Kallenavnet Grizzly har han likevel beholdt. Bjørnene tatovert på overarmene viser at han mener alvor.

– Denne fikk jeg i gave på 40-årsdagen, sier han og peker på blekket som pryder venstre skulder.

Grizzlybjørnen er klar til kamp. Foto: Audun Hageskal

Det er kun sumobryting som gjelder for ham nå. Med medaljer fra europamesterskap og flere NM, har den fem år lange karrieren vært en suksess for 42-åringen, som dumpet borti idretten ved en tilfeldighet.

Les også: Dette er Norges wrestlere

– Jeg ble spurt av Lambertseter Bryteklubb om jeg ville delta i NM. Så sa jeg ja, da, sier Fægri, som endte opp med å dra hjem med to bronsemedaljer fra mesterskapet.

Overraskelsesmomentet

Flere meter lange tøystykker rulles ut over det myke underlaget som dekker gulvet i rommet. Store menn hjelper enda større menn med å ta på det mange bare omtaler som «bleien». Det brettes, løftes og knytes hardt. Når de barker sammen i ringen, skal ingenting overlates til tilfeldighetene.

– Vi opplever jo at mange tror sumobryting kun er en gjeng tjukkaser som går rundt og dytter på hverandre. De ser ikke på det som en idrett. Det er nok noe av grunnen til at det bare er et titalls utøvere som kaller seg sumobrytere i dag. Men inntrykket snur når folk ser oss live og får oppleve at det er mye teknikk, tempo og action, forteller Fægri mens en annen av sumobryterne gir ham det som ligner mest på et truserøsk for å få mawashien («bleien») til å sitte godt.

Klikk her for å FØLGe DIVERGENT PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM!

I mellomtiden er to andre utøvere i full gang med sin første kamp. Det går hardt for seg på Lambertseter i kveld.

Teknikk, tempo og kondisjon kreves for å holde ut i ringen, selv om kampene ofte kan vare bare i sekunder. Foto: Audun Hageskal

– Det oser ikke veltrent mann

Til tross for at manges inntrykk av idretten blir snudd på hodet når de ser utøverne kjempe, innrømmer Grizzly at rekruttering er en utfordring innen sumobryting. Selv har han jobbet hardt for å få unge inn i sporten. Avspaseringsdager fra jobb har, i stedet for fri, blitt brukt til å reise ut og vise frem sporten i gymtimene hos skoler som har tatt kontakt.

LES OGSÅ: ETTER MER ENN 25 ÅR SOM RAPPER, HAR ANDRÉ FORLATT NORGE FOR Å BLI SKUESPILLER I USA

Men han opplever at selv om de fleste vet hva idretten er, kan det være vanskelig å se at det faktisk er variert og utfordrende trening.

– Det oser ikke alltid veltrent mann av utøverne, sier Anders Grizzly Fægri. Foto: Audun Hageskal

Det er klart, det er ikke lett å selge inn sumobryting som en sunn og god idrett. Jeg har selv vært 155 kilo på det meste. Da oser det ikke akkurat veltrent mann med god helse, sier 42-åringen.

Han tar plass i ringen sammen med en av de andre bryterne som skiller seg ut med tanke på størrelse. Kolossene er klare til kamp.

Når ytre krefter slår inn

Et legeme fortsetter i en rettlinjet bevegelse med konstant fart inntil en ytre kraft påvirker. Slik lyder Newtons første bevegelseslov, som snart skal utspilles i praksis i lokalet på Lambertseter.

Med tre raske steg fosser de to bryterne fremover. I midten av ringen er det stopp, i det de smeller sammen. Den ytre kraften inntreffer. Det er massiv styrke som kommer til syne, når to over hundre kilo tunge kropper skal flyttes på.

Newtons første bevegelseslov i praksis. Foto: Audun Hageskal

Det brytes, løftes og kastes. I løpet av intense sekunder er kampen over. Fægri faller til slutt bakover og ut av ringen.

Et par minutter og noen tunge åndedrett senere, ligger han fremdeles rett ut på gulvet. Svetten renner fra panna. Grizzlybjørnen er ikke lenger like kjempende som den han har tatovert på armen.

Etter noen slitsomme sekunder, er grizzlybjørnen slått ut – med store smerter. Foto: Audun Hageskal

Jeg sa jo det var tungt, sier den tidligere wrestleren mellom raske pust.

Men noe er galt. Fægri sliter med å snakke. Fra kjeven stråler en intens smerte. Snart klarer han nesten ikke å åpne munnen.

– Er det brudd? Har du brukket kjeven? Jeg hørte det smalt da dere traff hverandre, sier en av de andre bryterne bekymret før han tilbyr seg å kjøre til legevakta.

Grizzly takker ja. Det er ikke verdt å ta noen sjanser. Timene går. Da klokka nærmer seg midnatt tikker en SMS inn.

«Legen kaller det forstuing. Tar to paracet og ser det an noen dager.»

Det er ikke første gang han får gjennomgå i ringen.

Et siste punktum

Tre måneder har gått siden treningen på Lambertseter. Selv har Fægri kjempet flere kamper både i og utenfor ringen siden. For sumobryteren har jobbet hardt med vekta. 30 kilo er borte, i et forsøk på å komme seg ned en vektklasse i systemet.

Håpet er å komme seg til USA og at stevnet US Open, som sendes på flere av verdens største tv-kanaler, skal bli et verdig punktum på hans internasjonale opptredener. Et arrangement som trekker flere tusen tilskuere og over 60 deltakere fra 15 land. Stort det, for en som driver med en idrett som knapt noen i Norge har sett live.

Men for få dager siden smalt det.

Les også: Derfor er søvn viktig for å bygge muskler

– Jeg var på trening, og fikk problemer med kneet. Jeg vet ikke hva som skjedde. Legene har sett på det flere ganger, og de har en mistanke. Neste uke blir det MR, så får vi se hva den viser, sier en skuffet Fægri.

Det er uvisst om han i det hele tatt kan gjennomføre et siste internasjonalt stevne. Smertene kommer med en gang kneet belastes. Det som bare skulle være en trening på vei mot USA-eventyret, kan vise seg å bli skjebnesvangert og det som setter en stopper for sumokarrieren.

– Målet var å dra dit og at folk skal huske meg etterpå. Jeg skulle lage show. Spille på wrestlingbakgrunnen og gi publikum et minne for livet. Nå får vi bare vente og se hva som skjer. Jeg holder fortsatt liv i drømmen, sier Grizzly.

Likte du denne saken? Klikk her og følg oss på Facebook!