– Jeg måtte barbere meg to ganger daglig.

Navn: Tom Erik Fagerberg
Alder: 32 år
Bor: Romsdaling bosatt i Fredrikstad
Sivilstatus: Samboer med min bedre halvdel, Anne, siden høsten 2007

Man skulle nesten tro du hadde spart i 32 år med det imponerende skjegget, Tom Erik. Hvorfor begynte du å la det gro?

– Jeg har mer eller mindre hatt skjegg siden tidlig i 20 årene. Etter ett år i Kongens garde med to barberinger daglig, så utviklet det seg en slags fobi mot glattbarbering. Jeg pleier ihvertfall å påstå det. Jeg hadde lenge korttrimmet skjegg på ca 5-10 millimeter, men bestemte meg for å spare ut til en ordentlig bukett sommeren 2015.

Hva føler du skjegget sier om personligheten din?

– Det ligger mye personlighet i skjegget mitt. Meg uten skjegg er ikke meg.

Tom Erik Fagerberg sammen med hunden Diesel. Foto: Privat

Les også: 8520 kvinner har talt: Menn er mer attraktive med skjegg

Har du fått noen hyggelige kommentarer for skjegget siden du begynte å la det gro?

– Jeg har ingen spesifikke kommentarer som skiller seg ut, men ettersom jeg har latt tyngdekraften få herje fritt, så begynner det å bli vanskelig å gjemme seg ute blant folk. Folk kommenterer veldig ofte med spørsmål om hvor lang tid det har tatt og hyggelige tilbakemeldinger. Det setter jeg pris på.

Har du opplevd å få negative kommentarer også?

– Stort sett har jeg bare fått hyggelige kommentarer, men det finnes jo så klart noen fantasiløse som tenker man må være terrorist om man har skjegg, selv om jeg har hørt at det kun er 7 prosent av de med skjegg som har det av religiøse grunner. Det blir man såklart litt frustrert av, men det preller av. Jeg kaller det bare skjeggsjalusi.

LES OGSÅ: Med skjegget i glass og ramme

Hvor mye tid bruker du på å holde skjegget fint?

– Det skal ikke benektes at ett strøkent skjegg trenger en del stell for å se pent ut. Jeg pleier å bruke en grov kam og en børste. Skal det bli helt strøkent, kan man bruke hårføner. Det var mye mer stridig ved kortere lengde, men med lengden jeg har idag så går det greit uten også. Tidsmessig kommer jeg langt med rundt fem minutter ekstra etter dusj.

– Meg uten skjegg er ikke meg, sier Tom Erik Fagerberg.

Går det med noen skjeggprodukter også?

– Jeg bruker skjeggolje fra Graabein Skjegg. Etthvert stort skjegg trenger en større bart, så det finnes noen bokser med bartevoks i skuffen også.

Les også: – Målet er enkelt og greit å spare så langt og stort som mulig

Har du funnet deg et forbilde i skjeggverden eller kjører du solo uten inspirasjon?

– Det er mange mektige skjeggmenn rundt om i verden, men hvis jeg må trekke frem en må det bli Brandon Cover fra USA. Han finner du på Instagram med brukernavn @redlionink.

LES OGSÅ: NILS BLE ÅRETS SKJEGG 2016: – ALLE MENN BØR PRØVE Å LA SKJEGGET GRO

Nå som skjegget har fått vokse fritt et par år – hva liker du best med det?

– Det må være fyldigheten og at det vokser seg langt uten å bli veldig tynt å pistrete.

Skulle du ønske noe var annerledes?

– Skulle ønske det var litt mer lettstelt ved kort lengde, men det er jo bare en god grunn til å beholde det langt.

LES OGSÅ: MORTEN VIL SAMLE SKJEGG-NORGE TIL ETT NETTVERK

De som blir spurt om å delta i spalten får også en utfordring til slutt, det gjelder selvsagt også deg. Hvis noen skulle stille deg et ultimatum som endte med at du valgte å barbere bort skjegget, hva måtte det være?

– Jeg forstår ikke spørsmålet. Slike ultimatum finnes ikke.

Gå ikke glipp av vår neste sak om skjegg – klikk her og følg Divergent på Facebook!