20 år med skjegg har gjort ansiktspryden til noe av det kjæreste fotografen har.

Navn: Pål Hornburg
Alder: 49 år
Bor: Rett utenfor Drammen
Sivilstatus: Samboer med Trine Lise i 17 år

Et tett og kraftig skjegg på deg, Pål. Hvorfor begynte du å la det gro?

– Jeg har hatt skjegg, i en eller annen form/stil siden slutten av 90-tallet og det var vel ikke før i 2010 muligens at jeg begynte med helskjegg. Årsaken til at jeg startet med helskjegg, husker jeg ærlig talt ikke. Jeg tror det var litt tilfeldig. Men da jeg først fikk det, var det helt naturlig å beholde det.

Hva sier det skjegget du har nå om personligheten din?

– Skjegget mitt representerer min maskulinitet. Den er opprørsk, sexy og leken, og er en del av hvem jeg er som mann.

Les også: 8520 kvinner har talt: Menn er mer attraktive med skjegg

Med et slikt skjegg er det kanskje en og annen hyggelig kommentar eller kompliment å få?

– Ja, det beste er vel «jøss, så velstelt skjegg du har» eller «du oser mann med stor M».

Har du opplevd å få negative kommentarer også?

– Det verste der er nok «har de begynt å ta inn folk fra Taliban her, eller».

LES OGSÅ: Med skjegget i glass og ramme

Det går kanskje en del tid på å holde skjegget fint?

– Det gjør det. Jeg steller skjegget hver dag. Det begynner om morgenen, etter at jeg har vasket skjegget i dusjen sammen med resten av kroppen. Jeg bruker skjeggolje mens skjegget er fuktig og utover dagen går det i skjeggbalsam. I tillegg så går jeg som regel til masterbarber Lord Jack Knife for en skjeggtrim hver 6. uke. Nå har jo Fit for Vikings åpnet en barbershop på Vulkan, så der blir jeg vel også en fast gjenganger, vil jeg tro.

Går det med noen skjeggprodukter også?

– Som Brand Ambassadør for Fit for Vikings, så er de produktene en selvfølge. Men jeg liker også Grave Before Shave hvis jeg plutselig skulle gå tom for FFV. Men nå det er sagt, så finnes det mange gode norske produsenter/produkter der ute, eksempelvis Graabein. Staut Barberstue har også utviklet en egen skjeggolje, som jeg kan anbefale.

Les også: – Målet er enkelt og greit å spare så langt og stort som mulig

Enkelte finner inspirasjon hos andre skjeggmenn. Har du funnet deg et forbilde i skjeggverden eller kjører du solo?

– Nei, ingen forbilder her.

LES OGSÅ: NILS BLE ÅRETS SKJEGG 2016: – ALLE MENN BØR PRØVE Å LA SKJEGGET GRO

Du har jo hatt skjegg i mange varianter noe år. Hva liker du best med skjegget ditt?

-At det er velstelt, at det har en fin form og at det er fyldig nok.

Skulle du ønske noe var annerledes?

– Nei, egentlig ikke.

LES OGSÅ: MORTEN VIL SAMLE SKJEGG-NORGE TIL ETT NETTVERK

De som blir spurt om å delta i spalten får også en utfordring til slutt, det gjelder selvsagt også deg. Hvis noen skulle stille deg et ultimatum som endte med at du valgte å barbere bort skjegget, hva måtte det være?

-Hvis det sto om livet til mine barn, så hadde jeg tatt det. Foruten det, ingenting.

Gå ikke glipp av vår neste sak om skjegg – klikk her og følg Divergent på Facebook!