Morten Bråthen inviterer hele landets skjeggmenn til norgesmesterskap.

7. oktober er kvelden da mange av Norges skjegg-grodde menn samles på Månefisken i Oslo for å feire seg selv. Norges beste skjegg går av stabelen, og ikke mindre enn fire vinnere skal kåres.

Mannen bak det hele og leder i klubben Skjeggmenn, Morten Bråthen, har rukket å få det meste på plass et par dager før det braker løs. Han tar seg tid til en liten prat med Divergent midt oppi de siste forberedelsene.

Se oversikt over finalistene nederst i saken

– Det nærmer seg den store begivenheten, hva kan folk forvente seg på Norges beste skjegg i år?

– I år kan folk forvente seg et bredt spekter av gode norske skjeggprodukter, nærkontakt med produsentene, barberere fra forskjellige salonger med stands (Fit For Vikings og Baard barbershop) og tattoo-stand for de som er litt vågale. Darkhan stiller opp med sine råkule 8bit okkulte t-skjorter, og det vil bli giveaways fra hovedsponsor Barbershop.no og Noberu of Sweden, samt litt småkonkurranser med premier, forteller skjeggsjefen sjøl.

Får snart eget øl

I tillegg til ansiktshår, vil øl stå i fokus på arrangementet. Ikke ukjente Gulating har gått sammen med Telemark mikrobryggeri og Skjeggmenn om å lage et eget Skjeggmenn-øl. Dette lanseres først i 2018, og de som besøker arrangementet i helga vil få en ikke uviktig rolle i nettopp denne prosessen.

– Publikum på NBS bestemmer faktisk hvilket øl som blir produsert. Det gjøres ved prøvesmaking og avstemming. Det gledes stort til dette, sier Bråthen entusiastisk.

Les også: Ukas skjegg: Vidars skjegg nærmer seg meteren

Videre kommer den tidligere The Voice-deltakeren, Paul Allen for å spille live. Han får også selskap på scenen av den norske rapperen Damien.

The winner takes it all

Men det viktigste av alt denne kvelden, blir kåringen av landets beste skjeggpryd. Bråthen forteller at det konkurreres i fire kategorier: Norges beste skjegg, beste store skjegg, beste rookie-skjegg (nybegynnere med omkring ett års sparing) og beste mustasje.

Les også: Ukas skjegg: Thomas ble stoppet på gata av ei dame. Noen måneder senere dukket et maleri opp.

– Årets finalister er meget spennende, og konkurransen er beinhard! Det er så mange fler som skulle vært i finalen,så jeg tror vi må utvide plassene til neste år. Det har blitt forsøkt å samle litt forskjellige stiler blant finalistene i år, for man vet aldri hva som er Norges Beste Skjegg. Om det er stort, lite, rundt, firkantet, snurrebart, rett bart, rødt, svart, brunt, blondt og så videre. Det er opp til de profesjonelle barbererne/dommerne å avgjøre. Jeg håper finalistene tør å slå ut håret, og fremheve skjegget sitt på en god måte.

LES OGSÅ: MED SKJEGGET I GLASS OG RAMME

– Det er vel lagt ned noen timer foran årets arrangement også, hvordan har forberedelsene gått?

– Det har vært noen dager og uker hvor jeg virkelig har tatt meg vann over hodet. Men så er jeg veldig glad i å dykke, for man finner så mye spennende der nede som man kan ta med seg til overflaten! Og da blir alt bra til slutt. Hehe, den var litt dyp, merker jeg!

Gå ikke glipp av vår neste sak om skjegg – klikk her og følg Divergent på Facebook!

– Mange vet det kanskje ikke, men i fjor solgte du motorsykkelen din for å få råd til å arrangere kåringen, en imponerende innsats for alle skjeggmenn. Har huset gått med i år?

– Hehe nei, det har gått bedre i år! Jeg er ikke helt i pluss ennå, men det er verdt hver krone å se folk samles på grunn av skjegg, og se folk skape kontakt med hverandre i en fantastisk setting! Jeg har brukt alle pengene jeg har fått inn på skjeggmennprodukter, og jeg har vært så heldig å blitt sponset med penger av Barbershop.no (Dapper) og Noberu of Sweden. I tillegg har alle som har booket stand bidratt med penger og ikke minst premier til deltakerne. Jeg er evig takknemlig for at de stiller opp. Uten disse ville det ikke blitt noe arrangement. Iallefall ikke et fullverdig Norges Beste Skjegg arrangement.

Les mer om Morten Bråthen i dette portrettintervjuet

Her er finalistene:

Norges Beste Skjegg

 

Thomas Werner Mathisen
Nils Kåre Fugelsnes
Espen Krøll
Daniel Nygård
Øystein Kjøll
Einar A. Eilertsen
Lars Rasvik
Kenneth Hermansen
Lars Sivesindtajet
Tom Erik Fagerberg

Beste Store Skjegg

Daniel Nygard
Nils Kåre Fugelsnes
Torstein Myhre
Vidar Braun

Beste Rookie Skjegg

Rafael Marczak
Christian Hovda
Lars Sivesindtajet
Andreas Svindland

Beste Mustasje

Martin Holm
Jonas Reistad Andersen
Jon Harald Aspheim
Lars Rasvik