– Det hadde jeg aldri sett for meg for 14 år siden.

Navn: Vidar Braun
Alder: 34 år
Bor: Ullern i Oslo
Sivilstatus: Samboer

Vi starter enkelt, Vidar – det er vanskelig å ikke legge merke til skjegget ditt, men hvorfor begynte du å la det gro?

– Det er faktisk ingen spesiell grunn til at jeg begynte å gro i lengden. Grunnen til at jeg skulle ha skjegg er ingen ringere en James Hetfield (gitarist og vokalist i Metallica journ.anm.). Han var nesten den eneste som drev meg på den tiden jeg begynte å få fjon på haka, og jeg skulle jo være minst like tøff som ham!

Les også: Staffan flytter til øy med 13 fastboende for å bli spritkoker

– Roskilde 2003 var det året det lille, trange sinnet mitt åpnet seg til et videre perspektiv. Vibben blant de midlertidig innflyttede på festivalen var noe helt annet en hva jeg var vant til i lille trangsynte Arendal også kjent som «Banke du byen». Jeg åpnet meg rett og slett mentalt for en ny og frisk synsvinkel som jeg har surfet på helt til den dag i dag, og skjegget har skrudd seg nedover den samme livslinjen.

Fletta du har imponerer vel de fleste – hvor langt snakker vi her?

– Etter 13 år med spørsmål om hvor langt skjegget mitt er, har jeg nå endelig dratt frem tommestokken og måler den til 84 centimeter lang. Det hadde jeg aldri sett for meg for 14 år siden, og har heller aldri helt vært planen. I mellomtiden har skjeggpryden satt et usedvanlig preg på utrykket mitt. Er jeg på landet så snur folk seg som regel etter meg og visker og tisker imellom hverandre. Er jeg for eksempel i Thailand, så løper jentene etter meg og peker og ler.

Les også: Da Jonas byttet jobb, fikk skjegget muligheten til å vokse

– I storbyen går det som regel greit. Det hyggelige aspektet med det hele, er at det kommer ganske mange folk bort og hyller pryden og for å slå av en hyggelig prat som gjerne ender med «hvor lenge har du spart?»

 

Fletta til Vidar Braun er et blikkfang. Foto: Kristoffer Sandven

Hva er den beste kommentaren du har fått om skjegget ditt?

– Jeg lyver ikke når jeg sier at det i gjennomsnitt er omkring fire som kommenterer fletta hver dag. Her i nord er det bare gode og forunderlige ord fra både store og små. Noen av dem får nesa mi til å stikke litt for høyt i sky, er utrykk som «wizzardly» og «God like beard». Så refererer de gjerne til en svart t-skjorte med en målestokk av hvor kult det er med langt skjegg, og så sier de «men du har jo lengre skjegg en den t-skjorta er lang!»

LES OGSÅ: Thomas ble stoppet på gata av ei dame. Noen måneder senere dukket et maleri opp.

Hvis du har fått noen negative kommentarer, hva har vært den verste?

– Den kommentaren må jeg ha fortrengt. Den kom sikkert i Arendal.

Hvor mye tid bruker du på skjegget daglig, og hva gjør du med det?

– Jeg bruker omtrent to minutter på skjegget hver dag. Det blir ett minutt når jeg kommer ut av dusjen og ett minutt utpå dagen, når det har bustet seg til. Da blir onkel Vidar som regel sjenert og går på do for å fikse opp stasen.

Les også: 8520 kvinner har talt: Menn er mer attraktive med skjegg

Det ligger mye tålmodighet bak 84 centimeter skjegg. Foto: Privat

Bruker du noen spesielle skjeggprodukter eller blir det naturell?

– Skjeggprodukter bruker jeg ikke, det gjør det bare vanskeligere å få «twisten» i fletta til å bli jevn. Dessuten blir den klissete i flere timer og den lukter skog, bark, mannemann eller Old spice etterpå. Det hender jeg stjeler litt hårolje av fruen hvis vi skal i bryllup, for den lukter like godt som hun gjør.

LES OGSÅ: Med skjegget i glass og ramme

Har du noe forbilde når det kommer til skjegg?

– Nei, men jeg smiler og blinker med øya når jeg går forbi et inngrodd fjes på gata. Vi skjeggmenn har en samme type hilsen som motorsyklister har, bare at vår er hånda halvveis opp i været og et flaut glimt i øynene.

Hva liker du best med skjegget ditt?

– Oppmerksomheten hjelper godt på, og det at jeg som regel slipper å gå med legitimasjon på byen siden skjegget ser eldre ut en dørvaktene.

Les også: Da kollektivet fikk et ledig rom, fikk Bjørn en idé. Fem år senere brygger han og Amund øl på heltid.

Selv om fletta ser perfekt ut – skulle du ønske noe var annerledes?

– Det som skulle vært annerledes, er når jeg kommer opp av sjøen på stranda og skal begynne å få stas på skjegget. Du kan bare tenke deg til halvparten av grusomheten som jobber seg igjennom kroppen min når alle visker seg imellom mens de nistirrer meg i brysthøyde.

Skjegg og bart til Dovre faller, heter det jo i enkelte skjeggkretser. Hvis noen skulle stille deg et ultimatum som endte med at du valgte å barbere bort skjegget, hva måtte det vært?

– Veldedighet! Jeg donerer gledelig bort skjegget til dem som klarer å samle mest penger til å stoppe dyremishandlingen på vår kjære jord. Jeg donerer gledelig bort skjegget til dem som klarer å samle mest penger til å prøve å stoppe masseproduksjonen av kjøtt. Jeg donerer gledelig bort skjegget til dem som klarer å samle mest penger til å rydde opp etter oss mennesker her på jord. Og jeg donerer gledelig bort skjegget til dem som klarer å samle mest penger til å gi til alle som kan plante skogen tilbake der byene våres er nå.

Gå ikke glipp av vår neste sak om skjegg – klikk her og følg Divergent på Facebook!