Startet opprinnelig som noe helt annet enn mote.

Trenden med oppbrettede buksebein tok for alvor av blant menn i fjor, og har holdt seg populær siden. Flere år i forveien dukket bretten, eller såkalte cuffed jeans, opp i motemagasiner, uten at den på dét tidspunktet ble omfavnet av allmennheten.

Faren for korte buksebein

Men hvor startet egentlig trenden? Ifølge jeansgiganten Levi Strauss & Co, skal man langt tilbake i tid for å finne opprinnelsen til de oppbrettede buksebeina. Mye lenger enn Elvis, rockabilly-kultur og 50-tallet.

For mote var slett ikke årsaken til at man opprinnelig begynte å brette opp buksebeina. Derimot stammer trenden fra tiden før ferdigkrympet bomull var tilgjengelig på markedet for klesprodusentene, og jeans ofte kun ble produsert i en eller svært få lengder.

Følg divergent på Facebook og Instagram!

Buksene ble derfor som regel kjøpt for store, slik at man tok høyde for at de ville krympe i vask, uten at man dermed endte opp med for korte buksebein. Men inntil vasken hadde gjort jobben, måtte man selv brette dem opp.

– De hadde nok ingen anelse om hvilket mote-statement dette ville være mange tiår senere, skriver jeansprodusenten.

Rennesansen

Med ferdigkrympet bomull tilgjengelig, forsvant trenden med oppbrettede jeans ganske raskt på slutten av 60-tallet, blant annet som følge av at tilgangen på ukrympet stoff ble betraktelig begrenset.

Det stoppet likevel ikke cuffed jeans fra å få sin rennesanse, mer enn 50 år senere.