Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land. Her er hans beste reisetips for vinteren.

Vinteren i Norge kan være både kald, mørk og til tider kjedelig. En utenlandstur kan på sin side være med på å bryte opp det som for mange er den verste årstiden, og kanskje du til og med får litt sol på kroppen.

Gunnar Garfors har reist verden rundt – bokstavelig talt. I 2013 gikk han rett og slett tom for land. Da hadde han besøkt samtlige av dem og ga senere ut boka 198: How I ran out of countries.

Underveis i reisingen har han gjort en rekke rekordforsøk, og har blant annet besøkt fem land på fem kontinenter på under 24 timer. I 2014 var han også innom 19 land på ett døgn, som ble ny verdensrekord. Her gir han Divergents lesere sine elleve beste reisetips for årets vinter.

Antwerpen

En sjarmerende havneby med tradisjoner. Her finner du spennende arkitektur og det er i tillegg en av byene i verden med flest puber og restauranter i forhold til folketallet.

Les også: Den arktiske whiskyens inntog

Den er trendy så det holder, og er full av utenlandske kunstnere, studenter og folk som liker å kalle seg selv intellektuelle (noen av dem er det også). Husk forresten å spise hestekjøtt på restaurant!

Tel Aviv

Byen som aldri sover, og som leverer på alle plan når det gjelder kafe- og uteliv. Det gjør heller ikke noe at byen har store parker og strandpromenade.

Følg divergent på Facebook og Instagram!

Kanskje er ikke dette verdens mest politisk korrekte land å reise til, men en visitt til Vestbredden kompenserer fort for det.

Reykjavik

Restaurantopplevelsene i denne lille nordiske hovedstaden står i kø. Islendingene vet å ta seg en fest, bare ikke forvent å se så mange ute på byen før midnatt.

Island kan by på både spektakulær natur og svært godt uteliv. Foto: Asbjørn Havnen

Island kan by på både spektakulær natur og svært godt uteliv. Foto: Asbjørn Havnen

Vill og storslagen natur trekker heller ikke ned. Bare lei deg en bil og kom deg rundt, for her er det mye å se!

Hamburg

Ja, Berlin er helt konge – men det gjør at havnebyen Hamburg lett kommer litt i bakleksa, og det fortjener den på ingen måte! Plenty med små buler, hyggelige kafeer, snåle puber og eminente restauranter. For ikke å snakke om store muligheter for levende musikk. Og fest. Mye fest.

Du kan til og med enkelt besøke byen med Kielferga, selv om jeg er usikker på hvor positivt akkurat det er.

Istanbul

Gigantbyen er et kupp etter kuppforsøket. Det koster knapt noe å bo, spise eller ta en fest her. Og for en variasjon og atmosfære denne byen har. Det er færre turister her nå enn det var før urolighetene det siste året, men de lokale kompenserer bra.

Glem ikke å sjekke ut begge sider av Bosporos – det er spesielt mange kule buler på den asiatiske siden.

Kiev

La ikke urolighetene de siste årene urolige deg, selv ikke om du har ei bestemor fra Murmansk. Ukrainerne er langt hyggeligere enn det noen skulle tro, og de vet så absolutt ikke hva det vil si å spytte i glasset.

Tsjernobyl ligger et par timers kjøretur utenfor Kiev. Et trist, men interessant sted å besøke.

Tsjernobyl ligger et par timers kjøretur utenfor Kiev. Et trist, men interessant sted å besøke.

Forvent deg stor tetthet av døgnåpne utesteder. Bare ikke gå inn med nesa høyt i været. De liker ikke drittsekker i Kiev heller – dessuten går du glipp av mange anonyme, men spennende undergrunnsbuler og kjellerpuber.

Minsk

Om du er singel, er dette byen for deg – av den enkle grunn at det er et stort underskudd av menn her. Så stor er konkurransen, at du finner døgnåpne gullsmeder utenfor flere av de mest populære nattklubbene.

Ikke gjør dette på trappa til KGB i Minsk. Foto: Øystein Garfors

Ikke gjør dette på trappa til KGB i Minsk. Foto: Øystein Garfors

Heldigvis finnes det mange steder som ikke oser kjøttmarked. Gå for rockeklubb eller brilliant designede lounger. Og unngå å bråke for mye. Om du ikke har lyst til å utforske den legendariske kjelleren på det gigantiske KGB-bygget midt i sentrum, da.

Tirana

Lei av å betale for mye for alt mulig? Tirana er superbillig, men ellers så langt du kan komme fra det Albania du ser for deg. Ikke en gang motemessig ligger byen noe tilbake sammenlignet med vesteuropeiske byer.

Har du tid, er en tur ut til landsbygda absolutt å anbefale. Men vær forberedt på å bli overrasket. Veiene her får E6 til å fremstå som en utdatert kjerresti med sterk skru, i oppoverbakke.

Tokyo

Forvent alt du aldri ville forvente å finne på noe halvsivilisert sted noen gang. Tokyo har alt, det er bare for mye folk, for mange motsetninger og for mange fetisjer her. La meg ikke gå videre i detalj.

Les også: Runars skjeggproblem har blitt millionbutikk

Sjekk uansett ut Golden Gai, et sjarmerende område med haugevis av barer med plass til 2-8 personer i hver. Og ja, du må besøke en vaskeekte kattekafe. Godt voksne menn og kvinner går amok, fordi de ser vaskeekte, levende katter.

Johannesburg

Cape Town har fått all creden de siste årene, men det er Jozi som har de barskeste barene, kuleste klubbene og hippeste hotellene. For ikke å snakke om utvalget av restauranter!

Til og med området Soweto er trygt, kanskje bortsett fra Deep Soweto. Dit går ikke en gang de lokale vennene mine. I alle fall ikke så ofte.

Buenos Aires

Siden det har gått inflasjon i lister med 10 anbefalinger, så slenger jeg med én bonus. Verdens beste biff får du her, i så store stykker du vil. Har selv bestilt den innerste indrefileten på 1000 gram, og lot ikke en eneste bit være igjen – jeg spurte faktisk om mer. Mørere saker har du ikke vært borti siden du kjernet smør på skolekjøkkenet.

Å gå rundt i den fargerike argentinske hovedstaden er også et must. Og om du vil på byen, så kan du nesten droppe hotellrom. Her går man ikke hjem før rundt klokka åtte. På morgenen.

God tur!