To kompiser. Mer enn 700 mil. 100 dager. På sykkel – helt uten trening.

– Vi har ingen forutsetninger for å klare dette, sier syklistene.
– Galskap, konkluderer sykkelekspert Dag Otto Lauritzen.

Langs en hovedvei noen mil nord for Melbourne i Australia, sitter kompisene Lasse Erik Hansen og Anders Kjensli og tråkker på hver sin sykkel. Tempoet holdes så høyt som kroppene klarer. 29-åringene er på sitt livs lengste sykkeltur. Over 700 mil skal tilbakelegges. Mer enn dobbelt så langt som Tour de France.

Men et vesentlig punkt skiller de to kameratene fra toppidrettsutøverne i det franske sykkelrittet.

– Vi har ingen forutsetninger for å klare dette, annet enn viljen. Vi trente ikke én eneste time før turen – og det er helt sant. Kroppsvekta lå på nesten 100 kilo. Mange sa vi kom til å angre på at vi ikke trente oss opp, men det har vi foreløpig ikke gjort. «Enten så trener du for turen, eller så trener turen deg» er vårt motto, sier Hansen til Divergent.

Formen var ikke på topp da de to startet på turen.

Formen var ikke på topp da de to startet på turen.

Et håp om herding

De har nettopp hatt tre hviledager, og sårheten i den øvre delen av lårene begynner å avta noe. Turen fra Adelaide i sør og nordover i landet down under, har langt ifra vært smertefri. 110 mil på sykkel er allerede rundet. Langt nok dét, for to kropper som ikke er trent for sykling.

Les også: Den arktiske whiskyens inntog

– Vi er enormt såre i rumpa. Med opptil 11 timer om dagen på sykkelsetet i tre uker på rad, så har vi rett og slett fryktelig vondt. Men vi har et håp om at det herdes litt etter hvert, for man blir vel til slutt vant til det, sier Kjensli håpefullt.

Overkommelig. Forhåpentligvis.

Men hva får egentlig to menn i sin beste alder til å pakke sykkelveskene, dra til den andre siden av jordkloden og bruke flere måneder på blodslit – uten at kroppen en gang er forberedt på det? Selv beskriver de seg med ord som målbevisst, eventyrlysten og absurd dårlig taper. Og nettopp der ligger kanskje også noe av svaret.

– Vi visste nok fint lite om hva vi la ut på, da vi bestemte oss for å gjøre dette. Det eneste vi visste, var at vi er relativt unge og i normal form. Så det skal være overkommelig. Håper vi. Når ideen i tillegg er lansert og venner og familie er informert, samt kjæreste og arbeidsgiver har gitt permisjon, ja, da er det bare å klinke til, forteller Kjensli, som var den som kom opp med ideen om det mildt sagt ekstreme stuntet.

Lysten på eventyr og å bryte med rutinelivet var noe av det som førte til at de to la ut på sitt livs sykkeltur.

Lysten på eventyr og å bryte med rutinelivet var noe av det som førte til at de to la ut på sitt livs sykkeltur.

Halverte innsatsen

Inspirasjonen fant han fra en annen sykkeleventyrer, og ønsket om å få et avbrekk fra rutinelivet og jobb vokste seg stadig større. Veien til å spørre kameraten om han ville være med, ble samtidig kortere. Men planen var i utgangspunktet enda mer ekstrem.

LES OGSÅ: TORBJØRN HAR BESØKT 121 LAND – UTEN Å BRUKE FLY

– Jeg spurte Lasse om han ville bli med og sykle Australia rundt. Vi hadde trengt ett år på det, så planen ble kuttet ned både for oss og våre nærmeste. Halve Australia rundt hørtes fortsatt sprekt ut. Jeg har reist en del med Lasse før, så jeg visste at han var gira på nye eventyr hvis jeg først dro ham ut av komfortsonen hjemme i Norge, sier Kjensli spøkefullt.

Sykling nå, kålkutting forrige gang

Reiseruta til de to kameratene er godt planlagt. Turen deles inn i dagsetapper på mellom 50 og 100 kilometer, og bestemmes blant annet av hvilke småsteder og byer de vil innom på veien. Adelaide og Melbourne er passert, og de to skal blant annet innom Canberra og Sydney før Brisbane, Cairns og til slutt Darwin.

– Målet med turen er å ankomme Darwin, slik at vi virkelig kan si at vi syklet halve Australia rundt, sier Hansen.

Begge kjenner Australia godt fra før, etter å ha bodd i landet et halvt år i 2011/12. Den gang var imidlertid oppholdet på en gård, der de kuttet kål hver dag. Også den gang var det Kjensli som tok initiativet til å dra.

De to kompisene har vært i Australia sammen tidligere. Men denne gangen får de se langt mer av landet down under.

De to kompisene har vært i Australia sammen tidligere. Men denne gangen får de se langt mer av landet down under.

– Derfor ble det naturlig at vi valgte Australia igjen nå, fem år etter første eventyr her nede. Australia tiltrekker oss samtidig. Det gode været, varmen, naturen, folkene – det meste stemmer. Det er litt som USA, bare mer sivilisert, mener Kjensli.

Snakker nesten ikke sammen

29-åringene trekker fram det å faktisk ha klart 110 mil på sykkel som det beste med turen så langt. Og så følgerne da. For de to har fått en massiv skare med lesere, som oppdateres via bloggen Awesomestralia som de to skriver underveis på turen.

Men etter 110 mil på hjul, har det også vært noen motbakker – bokstavelig talt.

– Enorm motvind og en kneskade som satte oss tilbake i starten, har vært det verste så langt. Farlige bilister er også skummelt, i dag ble vi begge forsøkt presset av veien av en og samme bil. Ellers er det å se levende slanger langs veien litt ekkelt. Man trekker beina oppunder seg ganske raskt når man sykler en halvmeter unna en slange som plutselig dukker opp, forteller Hansen.

Australia er ikke bare sol og varme.

Australia er ikke bare sol og varme. Her bøtter det ned.

De to legger også til at det ikke er fritt for at det dukker opp noen, tja, la oss kalle det småkonflikter underveis.

– «Opp i ringa, Lasse. Nå må vi stå opp» er de minst likte ordene Lasse hører hver dag, men de aller mest nødvendige, konkluderer Kjensli.

– Vel, det er en grunn til at vi snakker kanskje fem til ti setninger med hverandre i løpet av en etappe på 60 til 80 kilometer, parerer Hansen.

LIKER DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!

Øl som belønning

Canberra blir det neste store målet for 29-åringene, som skal tilbringe neste natt i telt. Advarsler fra lokale om slanger i området, skremmer ikke de to. Og klaffer alt og motivasjonen opprettholdes, så mener de selv at målet om å nå Darwin skal være innen rekkevidde. Men at det blir hardt, dét er det ingen tvil om.

Advarsler om slanger til tross, teltlivet er en del av turen.

Advarsler om slanger til tross, teltlivet er en del av turen.

– Vi ser ikke langt fremover, da blir vi demotiverte. Vi tar dag for dag. Og så er de store byene viktige delmål for oss, hvor vi tar hviledager og drikker øl på kveldene. Før vi nådde Melbourne hadde vi 14 dager på rad på sykkelen. Da smaker det ekstra godt med hamburger og øl når en ny storby erobres, sier Kjensli.

LES OGSÅ: DISSE 11 STEDENE BØR DU REISE TIL I VINTER

– Galskap, men imponerende

Sykkelekspert og tidligere Tour de France-deltaker åtte ganger, Dag Otto Lauritzen, lar seg imponere av 29-åringenes stunt. Han vil likevel ikke anbefale folk å legge ut på lignende turer uten treningsgrunnlag, slik de to har gjort.

I utgangspunktet er dette galskap, men samtidig synes jeg det er tøft å ta hårete utfordringer. Jeg må si jeg er imponert, men likevel – hadde jeg fått spørsmål om å være med på noe sånt, så ville jeg brukt noen måneder på å danne et godt treningsgrunnlag først, sier Lauritzen

dagotto

Dag Otto Lauritzen. FOTO: dagotto.no/May Elin Aunli

Den tidligere proffsyklisten forklarer videre at dersom de to kompisene bruker de første par ukene på å komme i gang og kjøre seg i form, så kan stuntet gå bra. Men han understreker viktigheten av å ikke starte for hardt og å legge inn minst én hviledag i uka.

– Å stoppe opp noen steder for å få massasje er også å anbefale. Jeg håper de har fått litt råd og hjelp på turen med tanke på mat og drikke, for det er viktig å få i seg nok væske og kalorier gjennom hele dagen for å restituere seg. Viljen og psyken er nok i tillegg det viktigste for disse to, med tanke på det manglende treningsgrunnlaget, slår Lauritzen fast.

God hygiene er viktig

Sykkeleksperten forklarer at det vil være en fordel for Hansen og Kjensli å sykle nordover i Australia, noe som betyr at det blir gradvis varmere. Han viser blant annet til VM i Qatar og hvordan flere syklister der reagerte på temperaturer over 40 grader, som også de to kompisene vil støte på lengst nord i landet.

Les også: Sykkeldekkene som aldri punkterer

Men ifølge Lauritzen er det er også andre ting å passe på i tillegg til mat og drikke.

– Jeg håper de har skikkelig sykkelbekledning og sykkelsko, og at de er veldig nøye med renhold. Et lite gnagsår i skrittet kan være nok til å få infeksjon, dersom ikke for eksempel buksene er rene nok. Da vil de kunne få sår som gjør at de må bryte. To-tre sykkelbukser som de bytter på er lurt, og buksene må for all del vaskes med mild såpe og skylles godt etter hver økt, så de kan tørke til dagen etter, sier Lauritzen.

Likte du denne saken? Trykk her og del den med dine venner på Facebook!