Foretrekker kvinner menn med eller uten skjegg? Fem forskere tok spørsmålet på alvor.

En forskningsrapport fra Journal of Evolutionary Biology gir god grunn for menn til å avvente neste runde med barberhøvelen, dersom man vil fremstå mest mulig attraktiv for det motsatte kjønn.

Under en spørreundersøkelse ble 8520 kvinner i alderen 18-100 år vist bilder av menn, for å undersøke om maskuline ansiktstrekk og skjeggvekst er avgjørende for valg av en potensiell partner.

Les også: Morten vil samle skjegg-Norge til ett nettverk

Kvinnene ble vist bilder av 16 tilfeldig valgte menn hvor de alle var avbildet uten skjegg, med femdagersskjegg, med tidagersskjegg og med fullskjegg. Kvinnene ble så bedt om å velge hvem de anså som mest attraktivt. Resultatet var slående.

Enstemmig resultat

Samtlige av kvinnene rangerte bilder hvor mennene hadde ansiktshår i en eller annen lengde høyest, da de skulle plukke ut hvilken av modellene på bildene de anså som mest attraktiv og som det beste potensialet med tanke på partner.

Slik så en av de utvalgte modellene ut, med (fra toppen og nedover) barbert ansikt, femdagersskjegg, tidagersskjegg og helskjegg.

Tidagersskjegget scoret høyest, med fullskjegg på andreplass og femdagersskjegg på tredjeplass.

– Tidagers- og femdagersskjegg ble ansett som mest attraktivt når det skulle velges partner for en kort romanse, slår studien fast.

LES OGSÅ: FORSKERNES ØL-OPPDAGELSE VEKKER OPPSIKT VERDEN OVER

Helskjegg for trygghet

Men mens skjeggstubber ble ansett som attraktivt for kortvarige forhold, var det helskjegg som stakk av med seieren og ble ansett som mest attraktivt når kvinnene i studien skulle velge partner for et langvarig forhold.

LES OGSÅ: RUNARS SKJEGGPROBLEM HAR BLITT MILLIONBUTIKK

Og forskernes konklusjon om hvorfor, kan nok virke like forvirrende som oppklarende.

– En av årsakene til at helskjegg kan virke mer attraktivt, er at det indikerer menns evne til å konkurrere med andre menn om ressurser. Historisk ser man også studier utført i London i perioden fra 1871 til 1972, at når det blir overvekt av enslige menn kontra kvinner, så velger flere å la skjegget gro. Muligens skjer dette som en del av konkurransen i å tiltrekke seg en partner, heter det i studien.

LIKER DU DENNE SAKEN? FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG FÅ VARSEL HVER GANG VI LEGGER UT NYTT INNHOLD!