– Hun ble så fascinert av skjegget og barten min.

Navn: Thomas Werner Mathisen
Alder: 28 år
Bor: Trondheim
Sivilstatus: Samboer

For å starte med det åpenbare, Thomas – hvorfor begynte du å la skjegget gro?

– Fordi jeg alltid har likt skjegg. Jeg synes skjegg er en fin og mandig måte å «pynte» seg på. Med unntak av et par korte pauser, har jeg vel helt siden jeg kunne gro skjegg, alltid hatt en eller annen form for skjegg.

– Goatee, snurrebart, chinstrap osv. Men det er først de siste to-tre årene jeg har gått for stort helskjegg. Mye på grunn av at skjeggveksten endelig var god nok til det. En annen grunn er at jeg synes jeg generelt ser mye bedre ut med skjegg enn uten.

Hva føler du skjegget ditt sier om personligheten din?

– Jeg føler det viser at jeg ikke er redd for å være meg selv. Jeg liker å skille meg ut, og med et stort rødt skjegg blir man lagt merke til. Jeg synes det er en fin måte å være rebell mot dagens glattbarberte samfunn.

Thomas har latt skjegget gro i mange år. Foto: Privat

Hva er den beste kommentaren du har fått om skjegget ditt?

– Det er vel ikke direkte en kommentar, men en artig historie fordet. Jeg var på ferie i Amsterdam for et par år siden, og i køen til et museum var det ei dame som kom bort til meg og spurte om hun kunne ta bilde av meg fordi hun ble så fascinert av skjegget og barten min.

LES OGSÅ: MORTEN VIL SAMLE SKJEGG-NORGE TIL ETT NETTVERK

– Hun forklarte at hun var kunstner og gjerne ville male et bilde av meg når hun kom hjem. Vi utvekslet mailadresser og et par måneder seinere fikk jeg en mail med bildet hun hadde malt. Hun fortalte at det hadde vært med på en utstilling hun hadde hatt. Det er vel den artigste og mest absurde opplevelsen jeg har hatt når det kommer til kommentarer på skjegget. Ellers er det mange som har ropt Hivju etter meg på byen.

…Og den verste?

– Nei, det er vel de samme standardkommentarene de fleste skjeggmenn har fått. Bli kalt bestefar, spørsmål om man har blitt med i al qaida og så videre.

Les også: 8520 kvinner har talt: Menn er mer attraktive med skjegg

Hvor mye tid bruker du på skjegget hver uke, og hva gjør du med det?

– Hehe, litt for mye. Det daglige stellet starter med at jeg børster gjennom skjegget med en skjeggbørste, så vasker jeg det med skjeggshampoo, tørker det lett med håndkle, masserer inn skjeggolje og føner det tørt mens jeg grer det med skjeggkam.

– Deretter blir det en runde med bartevoks for å holde mustasjen ryddig så det blir litt mindre mustasje i munnen. Hvis jeg har ekstra god tid bruker jeg en beard balm til slutt for å holde ekstra orden på det. Akkurat hvor lang tid dette tar er jeg usikker på, men totalt bruker jeg vel ca 20-30 min fra dusj til jeg er ferdig påkledd.

Thomas (t.v.) under Norges beste skjegg 2016. Foto: Pål Hornburg

Bruker du noen spesielle skjeggprodukter eller blir det naturell?

– Jeg prøver å bruke mest mulig norske produkter. Jeg er veldig glad i både Graabein og Fit for vikings sine produkter, men for øyeblikket prøver jeg å bruke opp resten av det jeg vant på Norges beste skjegg 2016 hvor jeg overraskende nok havnet på andre plass. Som nevnt over bruker jeg skjeggolje, skjeggbalm, skjeggshampoo/såpe og bartevoks.

LES OGSÅ: Med skjegget i glass og ramme

Har du hatt noe spesielt forbilde når det kommer til ansiktshår?

– Jeg tror nesten det må bli Kristofer Hivju. Han bærer skjegget bra, og er en god ambassadør for oss rødskjegg.

Hva liker du best med skjegget ditt?

– Jeg tror det må være fargen. Som barn mislikte jeg sterkt at jeg var rødhåret, men nå er jeg stolt av hårfargen min.

…Og hva skulle du ønske var annerledes?

– Skjegget er jeg ganske fornøyd med, men jeg har en veldig sta bart som på den ene siden ikke vil gjøre som jeg forteller den. Man ønsker seg jo alltid enda tettere skjeggvekst, men jeg er generelt godt fornøyd.

Skjegg og bart til Dovre faller, heter det jo i enkelte kretser. Helt til slutt – hvis noen skulle stille deg et ultimatum som endte med at du valgte å barbere bort skjegget, hva måtte det vært?

– Det måtte ha vært for å redde en nær og kjær, eller om skjegget mitt kunne mettet hele verden med mat.

Gå ikke glipp av vår neste sak om skjegg – klikk her og følg Divergent på Facebook!