– Jeg skal i alle fall få meg visittkort med stillingstittelen på.

Øygruppa ligger flere mil fra nærmeste fastland, men det skremmer ikke Staffan Gustafsson. Snart pakker svensken kofferten og flytter til værharde Myken ute i havgapet på Helgelandskysten permanent. Hvorfor? For å koke sprit, så klart.

– Det skal bli så utrolig moro å få bli en del av dette eventyret. Samboeren min oppdaget jobben og mente dette var perfekt for meg. Jeg var litt skeptisk i starten, da jeg skjønte hvor øde det var. Men så var jeg der ute på intervju, og falt helt for naturen og folkene. Jeg bestemte meg der og da – får jeg jobben, så takker jeg ja, forteller 53-åringen.

Øysamfunnet Myken har 13 fastboende. Snart kommer nummer 14. Foto: Staffan Gustafsson

Verdens første nord for Polarsirkelen

Fire måneder har gått siden Myken Destilleri lyste ut stillingen som spritkoker. Etter tre års drift trapper den lille bedriften opp bemanningen, i takt med den økende produksjonen av gin og whisky.

Og ifølge eier og grunnlegger Roar Larsen manglet ikke på søkere som ville jobbe hos verdens første whiskydestilleri nord for Polarsirkelen. Men til slutt ble det altså Gustafsson som trakk det lengste strået.

Les også: Da kollektivet fikk et ledig rom, fikk Bjørn en idé. Fem år senere brygger han og Amund øl på heltid.

– Det er fantastisk at de har fått til noe sånt i havgapet. Jeg føler meg virkelig heldig som får muligheten til dette. Jeg skal i alle fall få laget meg et visittkort der det står spritkoker på, sier svensken lattermildt.

Lidenskap for whisky

I dag bor han i Bodø med sin samboer, og jobber på Bodø lufthavn. Men snart byttes jobben som kjøkkensjef ut med eikefat, whisky og gin. Han har ingen tidligere erfaring fra spritproduksjon eller destilleri, men lidenskapen for livets vann er i alle fall til stede.

Les også: Forskernes øl-oppdagelse vekker oppsikt verden over

– Jeg har svært mye interesse og entusiasme for whisky, i tillegg til bakgrunnen som kokk og kjøkkensjef. Så det blir nok en bratt læringskurve. Men det å få lov til å jobbe så direkte med produktet og i en så liten skala, er veldig motiverende, selv for meg som er godt voksen. Og så blir det vel litt prøvesmaking også, men det får vi ta senere, sier Gustafsson og ler.

Dette blir Staffans arbeidsplass fremover. Foto: Staffan Gustafsson

30.000 liter i året

Store endringer har skjedd ved fiskeværet på Helgeland. Bare siden år 2000 er innbyggertallet redusert med over 75 prosent. I dag er det ingen av de 13 fastboende som livnærer seg på det rike fisket rundt øyene.

Øyas sprit har imidlertid fått gode skussmål. Ginen har allerede blitt svært godt mottatt på markedet. I lokalene ligger nå flere titalls tretønner på rekke og rad, og Myken destilleri er siden oppstarten i 2014 for lengst blitt et kjent navn også utenfor øygruppa i nord. Det til tross for at første levering av whisky fremdeles ligger et halvt år fram i tid.

Whiskyen lagres på fat under nordlyset i Myken. Foto: Roar Larsen

En planlagt årsproduksjon på sikt på omkring 30.000 liter, ville gitt over 3300 liter per innbygger i Myken. Men da Divergent intervjuet Larsen om den arktiske whiskyproduksjonen i november, beroliget han med at planene er langt større enn lokal forsyning. Og det står ikke på entusiasmen hos Gustafsson når det kommer til å oppfylle målene.

– Det skal bli fantastisk å sette i gang der ute, og få lov til å bidra i prosessen med å sette preg på produktet. Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste for at destilleriet leverer varene i årene som kommer, understreker 53-åringen.

Gå ikke glipp av vår neste artikkel – klikk her og følg Divergent på Facebook!